Marokko - Van de Hoge Atlas naar de kust


12 dagen

24/07/2024 - 4/08/2024

- prijs € 1790


niet meer boekbaar

Marokko - Van de Hoge Atlas naar de kust


12 dagen

24/07/2024 - 4/08/2024

- prijs € 1790


niet meer boekbaar

Marokko - Van de Hoge Atlas naar de kust


12 dagen

24/07/2024 - 4/08/2024

- prijs € 1790


niet meer boekbaar

Marokko - Van de Hoge Atlas naar de kust


12 dagen

24/07/2024 - 4/08/2024

- prijs € 1790


niet meer boekbaar

Marokko - Van de Hoge Atlas naar de kust


12 dagen

24/07/2024 - 4/08/2024

- prijs € 1790


niet meer boekbaar
Jongerenreis Marokko
Hou je van een mooie tocht langs prachtige berglandschappen? Ben je bovendien ook nog te vinden voor een snuifje lokale cultuur en genieten aan het strand? Dan is deze reis ideaal. We combineren de Hoge Atlas en zijn charmante berberdorpjes met het wervelende Marrakech en maken een 5-daagse trekking langs de kust. Gastvrijheid is hier geen loos begrip. Zelfs de ezels in de bergen en de kamelen langs de kust zijn hier zo vriendelijk om je bagage te dragen. Je wordt echt in de watten gelegd door de bevolking, het kleurrijke decors en het waanzinnig lekkere eten.
Prijs: € 1790
Reisnummer: 24MA4AOA1
Reisdatum: 24/07/2024 - 4/08/2024
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar: Nee

Wandelniveau :

Huidige groepssamenstelling:

20

23

Hoogtepunten

 • Zintuigen prikkelen in Marrakech
 • Trekking in de Hoge Atlas
 • Vijfdaagse tocht langs de Atlantische Oceaan
 • Afsluiten in het relaxte kuststadje Essaouira

 

Voor de eerste 5 deelnemers is er een korting tot 100 dagen voor vertrek.

Check het snel bij 'prijs'!

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Deze reis scoort

8,7

6 Beoordelingen

reviews van klanten

De reis biedt een mooie mix van de diverse Marokkaanse natuur gecombineerd met een beetje cultuur.

Pieter V. -

Algemene reistips

Dag 1

Meeting in Marrakech
Salaam aleikum, ahlan wa sahlan in Marrakech! Welkom in de Rode Stad. Een klinkende naam en een bruisende levensader: dat vraagt om een meet & greet met de andere leden van je reis, en waar kan je dat beter doen dan in een authentieke stad die blinkt van de sfeer. Dan sta je ongetwijfeld al te popelen om de stad in te trekken. We gaan eerst op zoek naar het schitterende Jemaa El-Fnaaplein: het kloppende hart van Marrakech en een cultuurbad grand cru! Een Arabisch sprookje met zangers, muzikanten, slangenbezweerders, acrobaten, astrologen, waarzeggers... you name it! Een mix van kleurtjes, geurtjes en geluiden vanop één van de sfeervolle terrasjes, en een ideaal kader om de rest van je groep even uit te vragen.

Dag 2

Pour faire plaisir aux yeux!
Aaaaah ... Marrakech. Een 'touch' van de verfijnde Andalusische cultuur, want ooit hoofdstad van een rijk dat zich uitstrekte tot Zuid-Spanje. Met een de mystieke sfeer van een woestijnstad. Kortom: een pareltje! Tijd voor een heuse ontdekkingstocht denken wij dan! Op naar de belangrijkste bezienswaardigheden van de Rode Stad: de Koutoubiamoskee, de Ben Youssef Medersa, de Sa’adische graven, het Bahiapaleis, het Museum voor Marokkaanse kunst … Natuurlijk mogen we de soeks niet vergeten, levendige wespennesten waar kruiden en kleuren je zintuigen op scherp stellen! Eén van de mooie winkeltjes induiken? 'Pour faire plaisir aux yeux': mais oui bien sûr! ! 's Avonds time to relax op de zweverige tonen van Arabische volksmuziek, of met je mond vol tapas in één van de moderne lounge-restaurantjes.

Dag 3

Berbers en bergen
We hoppen het busje op en zetten ons schrap voor een rit door dorre velden. In de verte doemt het Atlas-gebergte op. We komen aan in Imi Oughlad, het startpunt van de trekking, gelegen op 1400 meter aan de voet van het Atlas-gebergte. In de valleien van deze bergketen leven de berbers: een volk van boeren en herders die duidelijk verschillen van hun Arabische landgenoten. We maken er kennis met de ezeldrijvers en hun ezels. In plaats van naar de begeleider, leggen we ons oor ook best te lusiter bij deze ezels. Ze hebben flink wat ervaring op dit terrein. We beginnen aan het eerste traject en blijven stappen tot we op 1900 meter hoogte zitten. Overnachting bij de inwoners van het dorpje Gliz.

Dag 4

Door de vallei van Imnane
We verlaten de vallei van Ousertek en trekken verder door de prachtige vallei van Imnane. Onderweg passeren we verschillende sfeervolle bergdorpjes die tegen de hellingen zijn aangebouwd. Alsof ze de tribune vormen voor een spannende voetbalmatch in de vallei. Maar veel spanning gaan we hier niet vinden. Het lijkt wel of we teruggaan in de tijd: binnen in de uit leem opgetrokken huizen gaat het berberleven gezapig en ongestoord zijn traditionele gang. De mensen hier zijn van mening dat ze alles hebben om gelukkig te zijn. Iets dat we snel begrijpen. We komen aan in Ouanskara (2050 m) waar we slapen.

Dag 5

Tizi n’Tamatert en de vallei van Aït Mizane
Via smalle ezelpaden (ook minder smalle ezels kunnen er langs) zetten we de tocht verder doorheen een spectaculaire en erg gevarieerde omgeving: heuvels uit rode aarde begroeid met groene dennen en olijfbomen. Bij deze weidse vergezichten willen we onze fototoestellen en smartphonecamera's wel al eens aan het werk zetten. Met op de achtergrond het massieve silhouet van de Atlastoppen beklimmen we de col van Tizi n’Tamatert (2279 m) vanwaar we een zicht hebben op de schitterende vallei van Aït Mizane. Na een lange afdaling en een korte klim arriveren we in Imlil. Lekker bezweet kruipen we bij elkaar in het busje richting Marrakech.

Dag 6

Contrast in het kwadraat
We verlaten opnieuw het labyrint dat we ook wel Marrakech noemen, en vertrekken vroeg voor een rit van 270 km westwaarts richting Tilit, het dorp waar onze zoektocht naar de zilte zeegeur van de Atlantische Oceaan start. Deze keer geen ezels die ons vergezellen, maar kamelen. Ruil die stadskledij snel nog om voor het meer sportieve werk, en smeer die beentjes in voor een zalige tocht over zeezand en rotsformaties langs de kust naar het vissersdorpje Imarditsen waar we onze bivak voor de nacht installeren.

Dag 7, 8 en 9

Op maagdelijke stranden, onder fonkelende sterren
Met de wind in de haren en op een aangenaam tempo gaan we op stap, de bagage gepakt op de rug van de kamelen. Eerlijk is eerlijk: ze hebben maar één bult, dus zijn het eigenlijk dromedarissen. We wandelen over prachtige kliffen en langs vissersplaatsjes met slechts een handvol huizen. In het barre achterland zie je argania-bomen - al dan niet met geiten erin! - waarvan de vruchten de kostbare arganolie voortbrengen. Op ons pad liggen ook enkele marabouts, witte grafhuisjes van lokale heiligen, te blinken in de zon. Soms lopen we urenlang over eindeloze maagdelijke stranden, soms kunnen we pootjebaden of zwemmen in de oceaan. En hoe beter de dag afsluiten dan met een heerlijke maaltijd die voor ons klaargemaakt wordt. Onze bivakplaatsen liggen idyllisch langs de zee en laten ons genieten van zonsondergangen en sterrenhemels die met elkaar wedijveren in schoonheid.

Dag 10

Even uitblazen in Sidi Kaouki
Dag tien, we naderen het einde van de tocht. Mark our words: het zalige rustige gevoel van de voorbije dagen gaan we nog missen, geniet er dus nog van zoveel als je kan! We willen je anderzijds geen zand in de ogen strooien, Sidi Kaouki, het eindpunt van onze tocht, is een prachtig plekje aan de kust. Een hemel voor wind- en watersporters. Daar kijken we dus ook naar uit! Gemengde gevoelens dus ... We nestelen ons in een gezellig hotelletje vlakbij het strand.

Dag 11

Bezoek aan Essaouira
Essaouira ligt op zo'n 20 km van Sidi Kaouki en is een relaxed en mooi versterkt kuststadje met witgekalkte huizen, blauwe deuren en pleintjes vol met bloemen. Een vissershaven, een medina die erkend is tot UNESCO-werelderfgoed, en een van de opnamelocaties van 'Game of Thrones' (waar het de stad 'Astapor' moest voorstellen). Weinig plaatsjes zijn zo gezellig om in te verdwalen. Het is eens wat anders dan Blankenberge of Knokke. Onze laatste nacht op Marokkaanse bodem brengen we opnieuw door in Sidi Kaouki.

Dag 12

Fin du voyage
Na een rustige ochtend aan het strand laten we zon, zee en strand voor wat ze zijn en begeven we ons richting luchthaven. Aan elk sprookje komt een eind, en in ons geval brengt dat nog een ruilhandel van facebookprofielen en foto's in gang. Zit de reis er nu officieel op? Niet noodzakelijk, er is natuurlijk nog altijd de toegevoegde tijd (lees: een reünie).

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Prijs

€ 1790
Voorschot: € 630 per persoon

Vroegboekkorting

De eerste 5 deelnemers op deze reis krijgen een korting van € 125!

Deze korting geldt tot 100 dagen voor afreis, tot 15/04/2024 dus.

Wees er op tijd bij, want vroege beslissers worden beloond.


Inbegrepen

 • vluchten
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological
 • transfers
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 12
 • water/koffie/thee tijdens de trekking
 • Bootz-begeleiding
 • gidsen
 • kok
 • drijvers
 • luchthaventaksen

Niet inbegrepen

 • dranken
 • evt. reisverzekering

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Bootz de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

.

4 tot 6 u. per dag met hoogteverschillen van 600 meter op goed begaanbare paden.
Deze reis is geschikt voor iedereen die regelmatig wat aan sport doet (zoals wandelen, zwemmen, fietsen, fitness, …). Indien dit niet het geval is, is het wenselijk je conditie vooraf op peil te brengen.


Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

 • In Marrakesh slapen we in een hotel (3x). 
 • Tijdens de tocht in de Hoge Atlas verblijven we in sobere gîtes/dorpshuizen met beperkt sanitair (2x).
 • Tijdens de tocht langs de Atlantische Oceaan slapen we in tweepersoonstenten (4x).
 • In Sidi Kaouki overnachten we in een klein en gezellig hotelletje (2x).

Maaltijden

Tijdens de hotelovernachtingen ontbijten we in het logies. 's Middags en 's avonds eten we op restaurant.  Tijdens de tocht door de Atlas en langs de Oceaan wordt het eten door een kok klaargemaakt. 

De Marokkaanse keuken in het algemeen is zeer gevarieerd en smaakvol, en er wordt rijkelijk gebruikt gemaakt van kruiden, specerijen, zout en suiker. Meestal nuttigt men ’s middags de hoofdmaaltijd. Het bekendst zijn tajines (stoofpot van vlees, vis of kip met groenten en saus), en couscousgerechten (griesmeel met een ragout van groenten, vlees en bouillon. Andere bekende gerechten zijn harira (een dikke soep met granen die ook als ontbijt wordt gegeten), mechouia (salade van geroosterde paprika en tomaat), briouats (kleine drie- of rechthoekige pakketjes met allerlei soorten vulling) en pastilla of b’stilla (een machtig en feestelijk gerecht met een kruidige vulling van duif en amandelen). Mechoui is een volledig lam of schaap dat in een ondergrondse klei-oven wordt bereid bij religieuze of familiefeesten. Bij elk maal eet men vers brood.


Bagagevervoer

Wij dragen enkel onze dagrugzak. De bagage wordt door ezels gedragen in de Hoge Atlas en door kamelen tijdens de trekking langs de kust. De kamelen nemen soms een andere route.

Vervoer

 VertrekAankomst
TB 2581Brussel 24/07/2024 14:10Marrakech 24/07/2024 17:15
TB 2511Marrakech 04/08/2024 17:50Brussel 04/08/2024 22:45
Ter plaatse maken we gebruik van privévervoer.

Op goede voet

op goede voet

Onze reizen zijn voor ontdekkers die de wereld het liefst te voet verkennen en die houden van wat beweging en actie.  Voor wie liever een beperkte regio echt wil leren kennen dan vluchtig door het hele land te racen. En voor levensgenieters die de confrontatie met andere culturen en omgevingen willen aangaan en het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners vooropstellen.

Voor reizen buiten Europa en binnen 5.000 km afstand, wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur actief bezig zijn
  met wandelen of buitensport op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 8 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 3 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

Marokko wordt verdeeld in vier grote klimaatgebieden:

 • Mediterraan klimaat in Noord-Marokko
 • Atlantisch klimaat in het westen van Centraal-Marokko
 • Landklimaat in het bergachtige oosten van Centraal-Marokko
 • Woestijnklimaat ten zuiden van de Hoge Atlas.

Langs de kusten is de temperatuur het hele jaar door zacht en gelijkmatig. Hoe verder landinwaarts, hoe groter de temperatuurschommelingen, zowel tussen dag en nacht als tussen zomer en winter. In de zomer stijgt de temperatuur in het laaggelegen binnenland overdag aanzienlijk, terwijl het ’s avonds sterk afkoelt. In de Hoge Atlas komen de maxima in de zomer zelden boven de 20°, terwijl de nachtelijke temperaturen in de winter tot vele graden onder 0 kunnen dalen.

Van de winden die in Marokko frequent waaien, dienen vooral de zeewinden vermeld te worden. Die zijn vochtig en over het algemeen zacht. Daartegenover staan de droge en krachtige continentale winden uit het oosten en zuiden. De Atlas beschermt het Atlantische laagland tegen de droge woestijnwinden uit de Sahara.

De neerslag vermindert van noord naar zuid en van west naar oost. De meest regenrijke zone, met meer dan 800 mm neerslag per jaar (iets meer dan in België) is de westelijke Rif en de Atlantische zijde van de Midden-Atlas. De andere kustvlakten, de westelijke hoogvlakte, de rest van de Midden-Atlas en de gehele Hoge Atlas hebben tussen de 400 en 800 mm neerslag per jaar. De rest van het land blijft beneden de 400 mm en de woestijngebieden zelfs onder 100 mm. Sneeuw valt slechts bij uitzondering op een hoogte tussen de 600 en 1000 m. Boven de 2000 m hoogte blijft het sneeuwdek twee tot drie maanden lang liggen in het Rif en drie tot vier maanden lang in het noordelijke gedeelte van de Midden-Atlas. In de Hoge Atlas tenslotte kan de sneeuw zes maanden blijven liggen.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. 

De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Bootz op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven. Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, dus licht en makkelijk draagbaar. 

Bagage

 • stevige, soepele reistas (te verkiezen boven een rugzak)
 • overtrek (b.v. grote vuilniszak) om je reistas in te stoppen of mee te omwikkelen tijdens het vervoer op de dierenruggen
 • dagrugzak

Schoeisel & sokken

 • enkelomsluitende wandelschoenen
 • (wandel)sandalen (voor ’s avonds)
 • watersandalen of oude sportschoenen waarmee je door het water kan waden
 • wandelsokken

Kampeeruitrusting

 • slaapzak
 • evt.slaapmatje (eenvoudige slaapmatjes worden voor de gehele reis ter beschikking gesteld, maar het staat je uiteraard vrij je eigen matje mee te nemen)

Kledij

 • (wandel)broek(en)
 • wind- en waterdichte jas
 • warme trui of fleece
 • hemden of T-shirts
 • Hoed of pet
 • ondergoed
 • short/bermuda (geen shorts te dragen in dorpen en steden)
 • badpak/zwembroek

Draag best geen schaarse of open kledij. Respecteer in je manier van kleden in de mate van het mogelijke de plaatselijke gewoonten, op z’n minst bij bezoek aan religieuze plaatsen of aan mensen thuis. Het is bovendien veel aangenamer en veiliger om  kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon en tegen de kou beschermt.

Verzorging

 • toiletgerief
 • handdoek (voor 1 overnachting)
 • zonnecrème en aftersun
 • bescher­mende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • drankfles

Diversen

 • zaklamp & reservebatterijen
 • zonnebril
 • veilige geldbeugel om rond de hals of als heupgordel te dragen (onder de kleren)
 • evt. oordoppen
 • reispas + kopie
 • zakje of tasje met toiletpapier, lucifers, vochtige doekjes en papieren zakjes (~sanitaire stops)

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

De Marokkaanse munt is de dirham. Je mag geen Marokkaanse dirhams in- en uitvoeren. Je kan ter plaatse probleemloos euro’s wisselen en in grotere plaatsen als Marrakech, Rabat, Meknès, Fez en Taroudant kan je met een gewone Maestro-betaalkaart geld afhalen bij een bankautomaat.

Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.


Reisdocumenten

Reispas! (verplicht)
Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Een reispas (die 5 jaar geldig is) kost € 71 voor meerderjarigen en € 41 voor minderjarigen, evt. aangevuld met gemeentetaks.

Tip: Maak een kopie van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar de eigen online e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.

 


Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen die je kan terugvinden op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A:
Iedereen die buiten Europa reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.

DTP-vaccin:
Op reis gaan is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.

Diarree:
Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.


Achtergrondinformatie

Literatuur

 • T. BEN JELLOUN, Gebed voor de afwezige (roman);
 • T. BEN JELLOUN, Gewijde nacht (roman);
 • T. BEN JELLOUN, Met neergeslagen ogen (roman);
 • T. BEN JELLOUN, Een gebroken man (roman);
 • T. BEN JELLOUN, Duivelse Liefdes (roman)
 • M. CHAFIK, Imazighen, De Berbers en hun geschiedenis;
 • D. CHRAIBI, De beschaving is mijn moeder (roman);
 • H. DE HAAS, Aroemi, aroemi, een vreemdeling in Marokko (roman);
 • E.W. FERNEA, Een straat in Marrakech (roman);
 • E. & H. JOUAD, Marrakech, culture populaire de la medina;
 • L. LALAMI, Hoop en andere gevaarlijke verlangens (roman);
 • R. LAMRABET, Vrouwland (roman);
 • A. MAALOUF, Leo Africanus (historische roman);
 • P. MANSFIELD, The Arabs (sociale, politieke en historische analyse van de Arabische wereld);
 • F. MERNISSI, Het verboden dakterras (sociologische roman);
 • C. NOOTEBOOM, Het geluid van zijn naam, Reizen door de islamitische wereld;
 • H. OBDEIJN, P. DE MAN & P. HERMANS, Geschiedenis van Marokko (met o.a. aandacht voor de betrekkingen tussen Marokko en de Lage Landen);
 • G. RIEMERSMA, Het land van zijn vader, de schrijfster is een Nederlandse die gehuwd is met een Marokkaan en een realistische kijk geeft op de verhoudingen/verschillen tussen de Marokkaanse cultuur en gebruiken en deze van onze Westerse wereld;
 • K. STROBBE, De Gazellen, Marokkaanse vrouwen vertellen (ervaringen van Marokkaanse vrouwen in België);
 • G. VAN CAMP, Mijn Marokko (reisverhaal);
 • S. VENEMA, Een man met suikerhaar, verhalen uit Marokko (reisverhaal).

Geografie

Marokko heeft een oppervlakte van 446.550 km² (de Westelijke Sahara niet inbegrepen), ruim 14 keer zo groot als België. De territoriale grenzen van Marokko lopen langs de Westelijke Sahara en Mauritanië in het zuiden en Algerije in het oosten. Aan de west- en noordzijde grenst Marokko respectievelijk aan de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee, alsook voor een klein deel aan Spanje (de enclaves Ceuta en Melilla). De grens in het zuiden is een bron van spanning. Sinds 1979 houdt Marokko de Westelijke Sahara bezet en tot vandaag is deze grens nog niet duidelijk gedefinieerd.
De hoofdstad is Rabat.

Staatsvorm

Volgens de grondwet van 1972, gewijzigd in 1992 en in 1996, is Marokko een ‘constitutionele, democratische en sociale monarchie’ met erfopvolging in de mannelijke lijn. Koning Mohammed VI is staatshoofd, opperbevelhebber van de strijdkrachten en hij draagt tevens de religieuze titel ‘bevelhebber van de gelovigen’.

Bevolking en taal

Marokko telt ongeveer 34.860.000 inwoners (schatting van juli 2009). De snelle bevolkingsaangroei en de luttele bestaansmogelijkheden op het platteland, zorgen voor een onstuitbare trek naar de steden en naar het buitenland.
De Berbers vormen de oorspronkelijke bevolking van Marokko. Zelf noemen ze zich Imazighen of ‘vrije mensen’. De Marokkaanse overheid stelt geen aparte statistieken op voor de Berbers. 99,1% van de Marokkaanse bevolking is Arabier-Berber, 0,2% is joods en 0,7% is van een andere afkomst.
Zoals in heel de Arabische wereld is de officiële taal het Standaard Arabisch, dat gebruikt wordt in de literatuur, de media en het onderwijs. Het is de moderne versie van het Klassiek Arabisch, de taal waarin de Koran werd geschreven. In het dagelijks leven wordt echter een (enkel gesproken) versie van het Arabisch gehanteerd die erg van het Standaard Arabisch verschilt. Bovendien heeft 30 à 40% van de bevolking als moedertaal het Berbers, een taal die aan het Oudegyptisch verwant is. Tenslotte is Frans de tweede officiële taal in Marokko en heeft een zeer belangrijke plaats behouden in handel, administratie en onderwijs.

Economie

De Marokkaanse economie kent dezelfde problemen als die van de meeste landen in ontwikkeling: een snel groeiende bevolking, een voor de industriële ontwikkeling te kleine binnenlandse markt en gebrek aan gekwalificeerde arbeidskrachten. Ongeveer 45% van de bevolking is tewerkgesteld in landbouw en veeteelt, 35% in de dienstensector en 20% in de industrie. De belangrijkste industrietakken zijn: ontginning en verwerking van fosfaten en fosfaatderivaten, petroleumraffinaderij, textiel- en lederbedrijven, bouw en toerisme.
Zo’n 15% van de bevolking leeft onder de armoedegrens.
In 2008 kreeg Marokko goede punten van het IMF op het vlak van economische ontwikkeling en efficiënt monetair beleid en werd het een voorbeeld genoemd voor de regio.

Godsdienst

98,7% van de bevolking is soennitisch moslim en 1,1 % is christen en 0,2% is joods.

Islam algemeen:

‘Islam’ betekent: zich onderwerpen aan de wil van de ene God (het Arabische woord voor God is Allah). Het heilige boek van de islam is de Koran, die in de 7de eeuw over een periode van 23 jaar door God via de aartsengel Gabriël aan de profeet Mohammed werd geopenbaard. Een aanvulling op de Koran is de Sunnah (‘pad’), de daden en de uitspraken van de profeet Mohammed.
De vijf pilaren van islam zijn verplichtingen die een moslim moet nakomen om een goed en verantwoord leven te leiden en het pad naar de hemel te effenen. Ze vormen het kader waaraan de gelovige zijn dagelijks leven kan ophangen, met behulp waarvan hij zijn geloof in de praktijk kan omzetten.

 • De geloofsbelijdenis: er is slechts 1 God en Mohammed is de profeet van God.
 • Vijf keer per dag bidden in de richting van Mekka en op gestelde tijden (afhankelijk van de stand van de zon), waartoe in islamitische landen wordt opgeroepen door de muezzin vanaf de minaret van een moskee.
 • Het geven van geld aan liefdadigheid.
 • Vasten tijdens ‘ramadan’, de negende maand van de moslimkalender.
 • Een bedevaart maken naar Mekka, de heilige stad van de islam in Saoedi-Arabië.

Er zijn ca. 1 miljard moslims. Het verschil tussen soennieten (ca. 85%) en sjiieten (ca. 10%) is dat ze het oneens zijn over de opvolging van de profeet Mohammed. (De resterende 5% wordt gevormd door kleinere sekten.) Godsdienstbeleving varieert sterk van land tot land of zelfs van streek tot streek. De islam die beoefend wordt in Indonesië is heel verschillend van die in Saoedi- Arabië, of Kazakstan of Iran of Marokko.
Zijn alle moslims radicalen? Uiteraard niet! Het geloof is, net zoals dat in het westen vroeger het geval was, (nog) sterk geïntegreerd het dagelijks leven, in gezin en maatschappij. Maar ook de gemiddelde moslim streeft, net zoals de gemiddelde christen, gewoon een goed en comfortabel leven na.

Islam in Marokko:
De islam is de staatsgodsdienst en de grondwet garandeert vrijheid van religie. De Marokkaanse koning draagt de titel “amir al-mu’minin” (bevelhebber van de gelovigen).
Vooral op het platteland is de islam diep doorgedrongen in alle aspecten van het dagelijks leven. Vermengd met de ‘officiële’ islam leeft er een sterk volksgeloof, waarbij aan ‘maraboes’ of heiligen een zekere kracht wordt toegeschreven die kan helpen bij genezingen, ziekten, vruchtbaarheidsproblemen enz. Sommige heiligen worden vereerd omdat zij afstammelingen zijn van de profeet Mohammed. Aan anderen worden dan weer miraculeuze daden toegeschreven. In heel Marokko vindt men kleine heiligdommetjes waar een heilige begraven is of vereerd wordt.

Fauna en flora

Marokko is, vergeleken met de andere mediterrane gebieden, zeer biodivers. Het land kan worden opgedeeld in drie ecologische zones: het kustgebied van de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan, het berggebied van de Atlas en het zuidelijke woestijngebied.

Flora:
In het noorden tref je de meest uitgestrekte wouden van Noord-Afrika aan, met kurkeiken, cederbomen, pijnbomen en sparren. Vooral de berggebieden aan de Atlantische Oceaan in het noordoosten zijn bosrijk. Hier groeien thuja’s, pijn- en arganbomen. Deze laatste zijn elders quasi helemaal verdwenen. Het noordwesten heeft een typisch mediterrane plantengroei met vooral amandel-, citroen- en olijfbomen. De hoogvlakten in het gebergte zijn begroeid met alfagrassen en op de hellingen zijn hier en daar nog bosrestanten te vinden (met o.a. de Aleppo-den). Boven de 2000 m vind je een alpine vegetatie.
In het zuiden groeien enkel dadelpalmen in de oases, en cactussen en laurierbomen in de beddingen van de oueds of rivieren. Naar het zuidwesten toe krijgt de vegetatie een meer tropisch karakter door het voorkomen van cactusachtige euphorbia- en acaciasoorten.
Marokko heeft 10 nationale parken en 160 SIBE’s (Site d’Intérêt Biologique et Ecologique).

Fauna:
Heel veel van Marokko’s wilde zoogdiersoorten zijn uitgestorven (bv. leeuwen, atlasherten), bedreigd (bv. jakhalzen, gazellen, magotapen, monniksrobben) of kwetsbaar (bv. vossen). Zelfs de beschermde berbermakaak heeft het moeilijk ten gevolge van de ontbossing en illegale handel.Vogelliefhebbers komen dan weer wel uitgebreid aan hun trekken, zowel op het vlak van trek- als standvogels.
De meest voorkomende endemische soorten, dus enkel levend in Marokko, vind je in het rijk der reptielen (adders, gekko’s, hagedissen).
Dieren die je in Marokko het vaakst zult zien, zijn ezels, geiten en schapen.

Kleding

Hoewel een populaire toeristische bestemming, is Marokko een conservatief land waar het dragen van lichaamsverhullende kleding de norm is. Schaarse of open kledij (topjes, shorts, enz.) bij onwetende toeristen, zowel mannen als vrouwen, kan de mensen behoorlijk kwetsen. Respecteer in je manier van kleden best de plaatselijke gewoonten, op z’n minst bij bezoek aan religieuze plaatsen. Het is bovendien veel aangenamer én veiliger om luchtige kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon beschermt (T-shirt met mouwen, driekwart- of lange broek, lange rok).

Foto's

Hoe zou jij je voelen als een toerist ongevraagd een close-up foto van jou zou maken? Mensen zijn nergens toeristische attracties en bovendien is het fotograferen van mensen in sommige culturen taboe. Vraag daarom altijd toestemming om een foto te nemen, breek evt. het ijs met een babbel. Respecteer een 'nee' (en werk dan even verder ook niet stiekem met een telelens).

Fooien

Fooien zijn geen aalmoezen, maar een welgekomen uitdrukking van waardering voor de geleverde diensten. Bij groepsreizen is het vaak zo dat er overlegd wordt over de fooien en dat de begeleid(st)er het geld ophaalt en het in naam van de groep aan de desbetreffende personen overhandigt.

Eten

Eten is zeer belangrijk in dit deel van de wereld. Er wordt veel tijd besteed aan zowel het klaarmaken als het opeten. De Marokkaanse keuken is zeer gevarieerd en smaakvol, en er wordt rijkelijk gebruikt gemaakt van kruiden, specerijen, zout en suiker. Meestal nuttigt men ’s middags de hoofdmaaltijd. Het bekendst zijn tajines (stoofpot van vlees, vis of kip met groenten en saus), en couscousgerechten (griesmeel met een ragout van groenten, vlees en bouillon. Andere bekende gerechten zijn harira (een dikke soep met granen die ook als ontbijt wordt gegeten), mechouia (salade van geroosterde paprika en tomaat), briouats (kleine drie- of rechthoekige pakketjes met allerlei soorten vulling) en pastilla of b’stilla (een machtig en feestelijk gerecht met een kruidige vulling van duif en amandelen). Mechoui is een volledig lam of schaap dat in een ondergrondse klei-oven wordt bereid bij religieuze of familiefeesten. Bij elk maal eet men vers brood.

Ramadan

Als je reis plaatsvindt tijdens de maand ramadan, weet je best dat dit een heilige maand is, tijdens dewelke de profeet Mohammed e goddelijke openbaring ontving. Gedurende 30 dagen zijn van zonsopgang tot zonsondergang spijzen, drank, tabak en seksuele omgang verboden voor alle moslims die de puberteitsjaren hebben bereikt. Enkel zwaar zieken en ouderlingen zijn van de vastenplicht vrijgesteld. Zwangere en zogende vrouwen, zieken die niet in stervensgevaar verkeren, reizigers en mensen die zware arbeid verrichten zijn tijdelijk vrijgesteld, maar moeten nadien, van zodra ze het kunnen, de verloren vastendagen inhalen. Het is een periode van druk sociaal contact, met extra veel familie- en vriendenbezoek om samen, bij zonsondergang, de vasten te ‘breken’. Het dagelijks leven komt tijdens de vastenperiode een stuk later in de ochtend op gang en de openingsuren van publieke gebouwen - ook sommige kleinere sites, musea en dergelijke – kunnen wijzigen. Ook blijven vele restaurants ’s middags dicht, waardoor je misschien vaker je toevlucht moet nemen tot een picknicklunch. Van jou als bezoeker wordt gevraagd niet te roken, drinken of eten in het openbaar en het nodige begrip op te brengen voor onze lokale medewerkers die meedoen aan de vasten.
Maar er zijn ook leuke en leerrijke kanten aan de ramadan. In de steden en dorpen is het de moeite waard om de oproep tot het gebed bij zonsondergang te observeren. En ‘s avonds is er in de straten heel wat meer ‘ambiance’ dan tijdens de rest van het jaar.
Het driedaags feest dat het einde van de vasten markeert, is ‘Ied el Fitr’, bij ons Suikerfeest genoemd. Het is qua festiviteit vergelijkbaar met ons kerstfeest en gaat gepaard met het geven van cadeautjes, familiebezoek, lekker eten, nieuwe kleren, enz.

Electriciteit

Marokko heeft een elektriciteitsnet van 220 V. De stopcontacten zijn compatibel met onze stekkers.


Kennismaking

Enkele weken voor het vertrek krijgt elke Bootzer een uitnodiging voor de kennisma­kingsbijeenkomst. De bijeenkomst gaat meestal - maar niet noodzakelijk - door in een van de ViaVia Reiscafés tijdens het weekend. Je krijgt er de laatste (vertrek)info en maakt kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.


Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: