Marokko - Tussen bergen en woestijn: Jebel Saghro


9 dagen

20/03/2024 - 28/03/2024

- prijs € 1230


niet meer boekbaar

Marokko - Tussen bergen en woestijn: Jebel Saghro


9 dagen

20/03/2024 - 28/03/2024

- prijs € 1230


niet meer boekbaar

Marokko - Tussen bergen en woestijn: Jebel Saghro


9 dagen

20/03/2024 - 28/03/2024

- prijs € 1230


niet meer boekbaar

Marokko - Tussen bergen en woestijn: Jebel Saghro


9 dagen

20/03/2024 - 28/03/2024

- prijs € 1230


niet meer boekbaar

Marokko - Tussen bergen en woestijn: Jebel Saghro


9 dagen

20/03/2024 - 28/03/2024

- prijs € 1230


niet meer boekbaar
Jongerenreis Marokko
Het is er wild, ruw en onherbergzaam. Neen, we hebben het niet over je slaapkamer, wel over het Saghro-massief in Marokko. Zeven dagen lang trekken we door deze buitenwereldse regio, langs door de wind geërodeerde rotsen en de ruïnes van eeuwenoude kasba’s. ’s Nachts slapen we in tenten onder grandioze sterrenhemels. Onze bagage wordt gedragen door muilezels, onze maaltijden bereid door lokale berbers die met ons mee wandelen. Marhaba, welkom in een andere wereld!
Prijs: € 1230
Reisnummer: 24MA4SMA1
Reisdatum: 20/03/2024 - 28/03/2024
Deelnemers: min. 5 - max. 13
Beschikbaar: Nee

Wandelniveau :
en

Huidige groepssamenstelling:

32

Hoogtepunten

 • Ongerept bergmassief
 • Ontmoeting met de Aït Atta-nomaden
 • De vulkanische toppen van Bab n’Ali
 • Het prachtige uitzicht op de Hoge Atlas
 • Kamperen onder de sterren

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Dag 1

Ouarzazate?

Spoiler alert: na deze reis gaan je familie en vrienden groen van jaloezie zien wanneer je vertelt over je fantastische avonturen. En je gaat wel honderd keer de vraag krijgen: ‘Hoe, waar zat je? Ouarzazate?’
Als dieven in de nacht landen we in Ouarzazate, onze toegangspoort naar het Saghro-gebergte. We rijden meteen door naar het hotel waar we onze korte schoonheidsslaapjes aanvatten.

Dag 2

In mijn karavaan ben ik super(wo)man

Rise and shine Bootz’ers, we worden namelijk verwacht in Tagdilt, het startpunt van onze zevendaagse trekking in het Saghro-gebergte. We maken kennis met de lokale ploeg en de muilezels die ons zullen vergezellen. Na deze kennismakingsronde kan onze karavaan vertrekken! Vandaag krijgen we al een gestage klim voor de kiezen en slaan we voor het eerst onze tenten op.

Dag 3-7

Buitenwereldse ervaring

Denk aan de far west met kamelen of een verre planeet met euh … kamelen, maar vergeet dat meteen weer allemaal want het Jebel Saghro-gebergte kent geen gelijke. We kijken onze ogen uit in een ongerept vulkanisch gebied met soms een bos dadelpalmen, een groene vallei of enkele berberhuizen. 
Elke dag krijgen we andere landschappen te zien. We stappen langs diepe kloven en grillige bergkammen terwijl het zonlicht spelletjes speelt met de rotsformaties. Nu eens slapen we op een plateau,  dan weer naast een kasba (citadel), of in de buurt van een dorp. Naast de dorpskinderen komen we ook geregeld nomaden van de Aït Atta-stam tegen. Zij hebben in dit gebied hun tenten opgeslagen. Vooral de vrouwen vallen op, met gezichtstatoeages en kleurig geborduurde kleding.

Dag 8

Muilezeltraantjes

Nog een laatste inspanning voor onze muilezels die ongetwijfeld een vreugdedansje zullen opvoeren bij het zien van Aït Youl, het dorp waar onze drijvers vandaan komen. Al gaan ze jullie natuurlijk ook keihard missen. Het moment is inderdaad aangebroken om afscheid te nemen van onze compagnons de route. 
We slapen nog een laatste keer op Marokkaanse bodem (zij het niet op de bodem, wel in een bed).

Dag 9

Bootz pinky promise

Het zit erop! Volgens de Bootz-erecode spreken jullie elkaar nu moed in voor de terugkeer naar België en maken jullie - pinky promise - werk van een eerste reünie in een Marokkaans theehuisje, waar alweer plannen gesmeed worden voor een nieuwe (Bootz-)reis.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Prijs

€ 1230
Voorschot: € 550 per persoon

Inbegrepen

 • Vluchten
 • Luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological
 • Transfers
 • Logies
 • Maaltijden vanaf ontbijt op dag 2 t.e.m. ontbijt op dag 9
 • Drinkwater tijdens de trekking
 • Gebruik kampeeruitrusting en tenten
 • Bootz-begeleiding + diensten gids en drijvers
 • Huur van muilezels

Niet inbegrepen

 • Overige dranken
 • Inkomgelden van musea, bezienswaardigheden ...
 • Fooien (ca. € 30)
 • Evt. reisverzekering

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:


Begeleiding:

Kasper Van Waes


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 5 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Bootz de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

 en . We maken 7 dagtochten van 4 tot 6,5 uur effectief wandelen. De langste wandeling is 22 km. De hoogteverschillen bedragen tussen 440 en 835 m stijgen en 180 en 1200 m dalen per dag. Je wandelt vaak op ruig terrein (zie foto's) en een niet altijd makkelijke ondergrond, bv. met losliggende stenen. Het gebrek aan comfort dat kamperen met zich meebrengt, draagt ook bij tot de ‘zwaarte’ van deze reis.


Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

We slapen twee maal in een hotel in Ouarzazate. De overige 6 nachten kamperen we in kwalitatieve tweepersoonstenten 'in het wild'.

Maaltijden

Het eten tijdens de tocht wordt door een kok klaargemaakt. We krijgen versnaperingen tijdens de tocht (dadels, vijgen, nootjes- en bij aankomst op de kampeerplaats wordt er steeds thee aangeboden. Voor en na de trekking eten we het ontbijt en het avondmaal in het hotel of in een restaurant.

Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen wordt de bagage door muilezels vervoerd. Wij dragen enkel onze dagrugzak.

Vervoer


Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
AT 833Brussel 20/03/2024 17:35Casablanca 20/03/2024 20:55
AT 1460Casablanca 20/03/2024 23:20Ouarzazate 21/03/2024 01:10
AT 1461Ouarzazate 28/03/2024 07:55Casablanca 28/03/2024 09:25
AT 832Casablanca 28/03/2024 13:20Brussel 28/03/2024 16:35
Voor deze reis vliegen we met luchtvaartmaatschappij Royal Air Maroc (AT),

Op goede voet

op goede voet

Onze reizen zijn voor ontdekkers die de wereld het liefst te voet verkennen en die houden van wat beweging en actie.  Voor wie liever een beperkte regio echt wil leren kennen dan vluchtig door het hele land te racen. En voor levensgenieters die de confrontatie met andere culturen en omgevingen willen aangaan en het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners vooropstellen.

Voor reizen buiten Europa en binnen 5.000 km afstand, wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur actief bezig zijn
  met wandelen of buitensport op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 8 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 3 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst voor deze reis. 

De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Bootz op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven. Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, dus licht en makkelijk draagbaar. 

Bagage

 • stevige reistas of plunjezak
 • overtrek om je reistas in te stoppen of mee te omwikkelen tijdens het  vervoer op de dierenruggen (tegen stof en vuil)
 • dagrugzak

Schoeisel & kousen

 • enkelomsluitende wandelschoenen met goed zoolprofiel
 • lichte schoenen voor ‘s avonds
 • wandelsokken

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen én het spaart plaats in je reistas.

Kampeeruitrusting

 • warme slaapzak
 • slaapmatje

Kleding

 • luchtige (wandel)broek(en)
 • warme trui of fleece
 • wind -en waterdichte vest
 • T-shirts of luchtige hemden (geen topjes)
 • bermuda (graag tot aan de knie)
 • ondergoed
 • degelijke zonnehoed of –pet of sjaal (om hoofd én nek tegen de zon te beschermen)
 • zwemkledij
 • handschoenen en muts (voor mogelijk koude ochtenden en avonden).

Tip: Wat kledij betreft, is er niets verplicht of verboden, noch door ons als reisorganisator, noch door de Marokkanen. Wij vragen enkel aan onze reizigers om even stil te staan bij de mogelijke impact van hun bezoek, en hun gedrag en kleding hierop af te stemmen. Draag best geen schaarse of open kledij. Respecteer in je manier van kleden in de mate van het mogelijke de plaatselijke gewoonten, op z’n minst bij bezoek aan religieuze plaatsen of aan mensen thuis. Het is bovendien veel aangenamer en veiliger om  kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon en tegen de kou beschermt.

Verzorging

 • handdoek  (graag biologisch afbreekbare zeep en shampoo)
 • toiletgerief (zeker ook vochtige doekjes, desinfecterende handzeep en vochtinbrengende crème)
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • verkoelende lotion
 • degelijke bescher­mende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of waterzak

Diversen

 • zaklamp
 • zonnebril
 • indien je graag snackt: evt. energierijke tussendoortjes (geen chocolade)
 • kleine papieren zakjes waarin gebruikte vochtige doekjes en evt. maandverband kunnen verpakt worden tot bij de terugkeer naar de bewoonde wereld
 • evt. oordopjes
 • evt. verduisterend oogmasker
 • handig voor vrouwen: grote sjaal die je in je dagrugzak steekt en die je makkelijk rond je middel of schouders slaat indien nodig
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker …)
 • evt. speelkaarten of reisspelletjes (voor 's avonds)

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Klimaat

In deze periode kan je overdag temperaturen van gemiddeld 25° verwachten. ’s Nachts koelt het sterk af. Regen is eerder uitzonderlijk maar niet uitgesloten.

Gemiddelde dagtemperatuur in Ouarzazate

Jan.

Feb.

Maart

Apr.

Mei

Juni

Juli

Aug.

Sep.

Okt.

Nov.

Dec.

18

20

23

27

31

36

40

38

33

27

22

17

Gemiddelde nachttemperatuur in Ouarzazate

Jan.

Feb.

Maart

Apr.

Mei

Juni

Juli

Aug.

Sep.

Okt.

Nov.

Dec.

1

3

6

10

13

16

20

20

16

11

7

2

Gemiddeld aantal neerslagdagen in Ouarzazate

Jan.

Feb.

Maart

Apr.

Mei

Juni

Juli

Aug.

Sep.

Okt.

Nov.

Dec.

1

1

1

1

1

 

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.


Geld

De Marokkaanse munt is de dirham. Je mag geen Marokkaanse dirhams in- en uitvoeren. Je kan ter plaatse probleemloos euro’s (best biljetten van 5, 10 en 20 euro) wisselen en in Ouarzazate kan je geld afhalen bij een bankautomaat.

Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.


Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Marokko door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A

Iedereen die naar Afrika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, is best tegen hepatitis A beschermd. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.

DTP-vaccinatie

Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.

Diarree

Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.

Diepgaandere informatie kan je vinden op: Instituut voor Tropische Geneeskunde en bij je huisarts.


Formaliteiten

Reispas

Voor reizen naar Marokko heb je een reispas (internationaal paspoort) nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet geldig zijn voor de duur van de reis. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. 

Tip
Maak een kopie van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.
Bijkomende informatie kan je vinden op: diplomatie.belgium (Op reis in het buitenland)

Achtergrondinformatie

Internet

Literatuur

 • S. Adolf, Steven  - Marokko achter de schermen. De wedloop voor een betere toekomst
 • T. Ben Jelloun             
  -Gebed voor de afwezige (roman)
  -Gewijde nacht (roman)
  -Met neergeslagen ogen (roman)
  -Een gebroken man (roman)
  -Duivelse Liefdes (roman)
 • M. Chafik - Imazighen, De Berbers en hun geschiedenis
 • D. Chraibi - De beschaving is mijn moeder (roman)
 • H. De Haas - Aroemi, aroemi, een vreemdeling in Marokko (roman)
 • E.W. Fernea - Een straat in Marrakech (roman)
 • E. & H. Jouad - Marrakech, culture populaire de la medina
 • L. Lalami - Hoop en andere gevaarlijke verlangens (roman)
 • R. Lamrabet - Vrouwland (roman)
 • A. Maalouf - Leo Africanus (historische roman)
 • F. Mernissi - Het verboden dakterras (sociologische roman)
 • C. Nooteboom - Het geluid van zijn naam, Reizen door de islamitische wereld
 • H. Obdeijn, P. De Man & P. Hermans - Geschiedenis van Marokko (met o.a. aandacht voor de betrekkingen tussen Marokko en de Lage Landen)
 • G. Riemersma - Het land van zijn vader, de schrijfster is een Nederlandse die gehuwd is met een Marokkaan en een realistische kijk geeft op de verhoudingen/verschillen tussen de Marokkaanse cultuur en gebruiken en deze van onze Westerse wereld
 • K. Strobbe - De Gazellen, Marokkaanse vrouwen vertellen (ervaringen van Marokkaanse vrouwen in België)
 • G. Van camp - Mijn Marokko (reisverhaal)
 • S. Venema - Een man met suikerhaar, verhalen uit Marokko (reisverhaal).

Kennismaking

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door in het weekend in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment en op een andere locatie).
Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, slaapzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.

Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: