Bulgarije - Rila en Pirin


8 dagen

30/08/2024 - 6/09/2024

- prijs € 1790


niet meer boekbaar

Bulgarije - Rila en Pirin


8 dagen

30/08/2024 - 6/09/2024

- prijs € 1790


niet meer boekbaar

Bulgarije - Rila en Pirin


8 dagen

30/08/2024 - 6/09/2024

- prijs € 1790


niet meer boekbaar

Bulgarije - Rila en Pirin


8 dagen

30/08/2024 - 6/09/2024

- prijs € 1790


niet meer boekbaar

Bulgarije - Rila en Pirin


8 dagen

30/08/2024 - 6/09/2024

- prijs € 1790


niet meer boekbaar
Jongerenreis Bulgarije
Rila en Pirin. Het lijken snoezelige namen uit de Studio-100 stal, maar massieve bergketens die elk op zich een nationaal park vormen. Ze bleven tot dusver gespaard van druk wandeltoerisme en ze zijn toonbeelden van authenticiteit. De bevolking houdt hier van de natuur en van Bootzers. Dat weten ze zelf nog niet, maar daar gaan wij op deze reis verandering in brengen! We trekken met een grote rugzak enkele dagen door de bergen. Over de zeven bergmeren en het Rila-klooster tot de top van de berg Vichren, met zijn 2914 m het hoogtepunt van de reis.
Prijs: € 1790
Reisnummer: 24BG4RPA1
Reisdatum: 30/08/2024 - 6/09/2024
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar: Nee

Wandelniveau :

Huidige groepssamenstelling:

24

Hoogtepunten

 • Hiken in de Nationale Parken van Rila en Pirin
 • Grillige toppen en ongerepte bossen
 • De Zeven Meren (en uiteindelijk nog meer meren)
 • Bezoek aan het schitterende Rilaklooster
 • Sofia in een notendop

 

Voor de eerste 5 deelnemers is er een korting tot 100 dagen voor vertrek.

Check het snel bij 'prijs'!

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Deze reis scoort

8,8

13 Beoordelingen

Algemene reistips

Dag 1

Sofia - София

Hallo Sofia! Aangezien Bulgarije niet naast de deur ligt, springen we op een vliegtuig naar de Bulgaarse hoofdstad. Sofia had evengoed de titel van een liefdesliedje zijn (bv. van Alvaro Soler). Hierin zou dan de schoonheid van de talrijke bloemenparken, brede boulevards en gezellige wandelbuurten bezongen worden. Maar het is in dit geval de naam van een heilige en die religieuze invloed zie je ook in de Alexander Nevski-kathedraal en de joodse synagoge. Dat vraagt om een mini-citytripje! Al zal die misschien moeten wachten tot de laatste dag, als ons vluchtschema het vandaag niet toelaat.

Overnachting in een hostel.

Dag 2

Zeven meren op een dag

We worden gedropt in Panichishte, de regio aan de noordelijke voet van het Rilagebergte. We zijn nog wat moe en nemen gemakshalve de zetellift omhoog. Het is pas op 2100 m hoogte dat we beseffen dat de zetellift niet hoger gaat en we aangewezen zijn op onze voeten. Omdat we er graag meteen invliegen/instappen, wandelen we een stevig eind tussen 2100 m en 2500 m hoogte langs de zeven Rila-meren. Wij zagen hier overigens al smurfen in politie-uniform, drijvend op een blauwe boot in open zee op een wolkeloze dag. Of we droomden even weg bij de vele kleuren blauw in deze meren, dat kan ook.

8,6 km | 565 m stijgen | 378 m dalen

Overnachting in een berghut.

Dag 3

Hoogste toppen van de Balkan

Met de haren in de wind, volgen we de bergkam (handig!) op een hoogte van 2500 m. Vergeet het iconische silhouet van de Matterhorn, Everest of Mont Blanc en aanschouw de Malyovitsa, één van de mooiste bergen die je ooit hebt gezien. En meteen goed voor 2925 m waarmee hij/(zij?) ver boven het Rila-klooster uittorent. We worden nu omgeven door de hoogste bergen van de Balkan. Een indrukwekkend landschap van hoge toppen en talrijke bergmeren. De afdaling naar de berghut aan de oever van de Malyovitsa-rivier (ze vonden Malyovitsa hier zo’n mooie naam dat ze er echt alles naar noemen) is een beproeving voor de knieën.

11,6 km | 808 m stijgen | 1394 m dalen

Overnachting in een berghut.

Dag 4

Glijden op gletsjermeren

In de vallei van Rilska hebben de vele riviertjes besloten om samen een aantal prachtige gletsjermeren te voorzien van non-stop fonkelend ijs. (Dat is: als de opwarming van de aarde hier geen stokje voor steekt). Tijdens de tocht passeren we enkele van deze mooiste natuurlijke ijsvlaktes: Ionchevo en Strashno.

15,3 km | 600 m stijgen | 1000 m dalen 

Na de wandeling worden we naar onze bungalows gebracht, niet ver van het Rila-klooster.

Dag 5

Van Rila naar Pirin

Het is al enkele keren op onze kaart verschenen, maar nu gaan we er ook naartoe. Het Rila-klooster. Hola, een klooster? Dit was toch een avontuurlijke Bootzreis en geen Davidsfondsreis? (no offence naar de collega’s van Davidsfonds reizen ;) )
Klopt, maar het klooster is meer dan indrukwekkend genoeg om te eren met een bezoekje van de Bootzbende. De ligging, de manuscripten, iconen, oorkonden, de bibliotheek… Het laat geen Bootzer ongevoelig.

We danken de heer en de heilige Ivan Rilska, aka Johannes van Rila, voor ons dagelijks brood en na de lunch tuffen we een tweetal uur naar Bansko. Rila laten we achter ons … Pirin here we come! Hier wacht ons nog een tocht van 2 uur naar onze berghut als afsluiter van de dag. Deze staat diep in de wouden van het Pirin-gebergte, een belangrijk toevluchtsoord voor zeldzaam geworden dieren als wolven, bruine beren en lynxen (maar die zullen we niet te zien krijgen).

Dag 6

Vandaag volle petrol!

Een heftig dagje maar het landschap maakt dat ruimschoots goed. We volgen de kamlijn richting de berg Vihren.
Twee mogelijke routes leiden ons naar de berghut van Vihren vandaag. De moeilijkste en langste (maar ook mooiste) route kent een hoogtevreesgevoelig gedeelte. Ofwel (en zeker bij minder goed weer) kiezen we voor de iets minder veeleisende versie langs een aantal ijsmeren. 
De tocht brengt ons door ruige bergen met daartussen mysterieuze bossen, een uitzonderlijk mooi decor. Maar vertel het niet verder… Hier vind je momenteel amper andere wandelaars en dat draagt wel bij aan de charme. We eindigen aan de berghut met zicht op wat er ons morgen nog te wachten staat...

Overnachting in de Vihren-berghut.

zwaardere optie: 13,6 km | 1030 m stijgen | 940 m dalen
lichtere optie: 8,7 km | 774 m stijgen | 677 m dalen

Dag 7

Naar de (bijna) 3000 meter

Toppunt van de trektocht is het puntje van de Vihren, met z’n 2914 m de tweede hoogste van Bulgarije. Het zicht en de tocht zijn zó spectaculair dat we een alternatief voorzien voor wie hoogtevrees heeft. Ook als het weer wat tegenzit, moeten we veiligheidshalve voor dat alternatief gaan.

7,5 km  | 953 m stijgen | 953 m dalen.

Na de tocht worden we naar het historische stadje Bansko gebracht. A quiet little mountain town, gelegen aan de voet van het Pirin-gebergte. Het is vooral in de winter populair als skioord. In de buurt liggen een aantal kuuroorden en thermale bronnen, misschien is het geen slecht idee om zweet en zonnecrème weg te spoelen in een warm badje?

Overnachting in een hotel.

Dag 8

Met een rugzak vol ...

...herinneringen, keren we huiswaarts. Transfer van een goeie 2 uur naar de luchthaven van Sofia en terugreis naar Brussel. Ideaal om de foto’s en filmpjes door te mailen naar info@bootz.be of op Instagram @travelbybootz te vermelden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Prijs

€ 1790
Voorschot: € 630 per persoon

Vroegboekkorting

De eerste 5 deelnemers op deze reis krijgen een korting van € 110!

Deze korting geldt tot 100 dagen voor afreis, tot 22/05/2024 dus.

Wees er op tijd bij, want vroege beslissers worden beloond.


Inbegrepen

 • Vluchten
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological
 • Transfers
 • Logies
 • Maaltijden vanaf avondmaal dag 1 tot en met het ontbijt op dag 8
 • Bootz-begeleiding + lokale gidsen
 • Bagagevervoer naar Kirilova Polyana op dag 4 en naar Bansko op dag 7
 • Luchthaventaksen
 • Btw

Niet inbegrepen

 • Dranken
 • Avondeten op dag 1 (indien late aankomst in Sofia)
 • Inkomgelden van musea of bezienswaardigheden
 • Evt. verzekering

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Bootz de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

 Rugzaktrekking waarbij we vaak over moeilijk begaanbare (berg-)paden met soms losse stenen en over puinhellingen en bergkammen stappen. Een goede fysieke conditie, enig uithoudingsvermogen en ervaring met bergwandelen zijn vereist. Voor de dagelijkse wandelafstanden en hoogteverschillen: zie dagschema. De tocht naar de top van de Vihren vereist wat klauterwerk en is afgeraden voor mensen met hoogtevrees (een alternatieve wandeling is mogelijk).


Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

We logeren

 • 1 x in een hostel (in Sofia)
 • 1 x in een hotel*** (in Bansko)
 • 1 x in bungalows** (in Kirilova Polyana)
 • In de bergen slapen we 4 x in berghutten. 

Maaltijden

We komen naar alle waarschijnlijkheid te laat aan in Sofia om nog uit eten te gaan. Vanaf het ontbijt op dag 2 tot en met het ontbijt op dag 8 zijn de maaltijden inbegrepen.

Het ontbijt en avondmaal eten we in het logies. Het middagmaal is een eenvoudige lunch of picknick.


Bagagevervoer

We dragen onze eigen rugzak, maar slechts met beperkte bagage. Op dag 2 vertrekken we met de bagage die we nodig hebben voor 3 dagen, terwijl de rest naar het logies van dag 4 wordt gebracht. Op dag 4 kunnen we vuile was achterlaten en propere oppikken. Op dag 7 vinden we onze bagage weer terug in het logies in Bansko.

Vervoer


Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
FB 408Brussel 30/08/2024 20:30Sofia 30/08/2024 23:55
FB 407Sofia 06/09/2024 18:05Brussel 06/09/2024 19:45
We verplaatsen ons met een privéminibus met chauffeur.

Op goede voet

op goede voet

Onze reizen zijn voor ontdekkers die de wereld het liefst te voet verkennen en die houden van wat beweging en actie.  Voor wie liever een beperkte regio echt wil leren kennen dan vluchtig door het hele land te racen. En voor levensgenieters die de confrontatie met andere culturen en omgevingen willen aangaan en het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners vooropstellen.


Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur actief bezig zijn
  met wandelen of buitensport op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

Het binnenland van Bulgarije heeft een continentaal klimaat met koude winters en warme zomers. Hoog in de bergen ligt tot in de zomer sneeuw en zijn de nachten altijd koel tot koud. Een onweersbui kan niet uitgesloten worden. Houd dus rekening met wisselende weersomstan­digheden.
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.

Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst voor deze reis. 

De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Bootz op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven. Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, dus licht en makkelijk draagbaar.

Bagage

 • Reistas of trekkingrugzak (geen harde koffer)
 • Dagrugzak
 • Evt. regenhoes voor dagrugzak
 • Schoeisel & kousen
 • Degelijke, enkelomsluitende wandelschoenen
 • Lichte (sport)schoenen of (wandel)sandalen
 • Wandelkousen.
Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen én je spaart plaats in je bagage.

Kledij

 •  Soepele (wandel)broek(en) (die beschermt tegen prikkelstruiken, insecten en teken; een afritsbare broek is handig)
 • Wind- en waterdichte jas
 • Warme pull/fleece
 • Lichte pull/fleece
 • Luchtige hemden of T-shirts
 • Hoed of pet
 • Short

Verzorging

 • Toiletgerief
 • Evt. (sneldrogende & lichtgewicht) zwemhanddoek
 • Zonnecrème met hoge beschermingsfactor & aftersun
 • Beschermende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • Evt. (zak)mesje (kan goed van pas komen tijdens de picknick)
 • Lunchbox/brooddoos
 • Drankfles

Diversen

 • Zak- of hoofdlamp
 • Evt. wandelstokken
 • Evt. oordopjes
 • Evt. een verduisterend oogmasker
 • Evt. een buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

Je kunt enkel in Sofia en Bansko terecht aan bankautomaten. Het is aangeraden cash Lev van thuis mee te nemen (enkel nodig voor dranken, persoonlijke uitgaven en evt. een klein sommetje voor de toegang van een museum).

Reisdocumenten

Voor reizen naar Bulgarije volstaat je identiteitskaart.

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.

Vertrekinfo

De vertrekinfo, met de afspraak- en vluchtgegevens en de deelnemerslijst, wordt een tweetal weken voor vertrek doorgemaild. 

Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: