IJsland - Land van water en vuur


18 dagen

8/07/2024 - 25/07/2024

- prijs € 3370


niet meer boekbaar

IJsland - Land van water en vuur


18 dagen

8/07/2024 - 25/07/2024

- prijs € 3370


niet meer boekbaar

IJsland - Land van water en vuur


18 dagen

8/07/2024 - 25/07/2024

- prijs € 3370


niet meer boekbaar

IJsland - Land van water en vuur


18 dagen

8/07/2024 - 25/07/2024

- prijs € 3370


niet meer boekbaar

IJsland - Land van water en vuur


18 dagen

8/07/2024 - 25/07/2024

- prijs € 3370


niet meer boekbaar
Jongerenreis IJsland
Samen doorkruisen we de verbluffende IJslandse natuur. Tijdens onze meerdaagse trektochten bewonderen we het ene natuurfenomeen na het andere: kleurrijke bergen, uitgestrekte lavavelden, zalige warmwaterbronnen en indrukwekkende watervallen. Slapen doen we middenin de natuur op een idyllische plaats in tenten, een berghut of herberg. In Reykjavik sluiten we de reis af met een museumbezoek of een avontuurlijke walvissafari.
Prijs: € 3370
Reisnummer: 24IS4AAA1
Reisdatum: 8/07/2024 - 25/07/2024
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar: Nee

Wandelniveau :

Huidige groepssamenstelling:

30

34

28

31

26

25

29

34

Hoogtepunten

 • Laugavegur Trail
 • Vulkanen, gletsjers en watervallen
 • Relaxen in een geothermisch meer
 • Ontwaken in prachtige (Lord of the Rings) decors
 • Bezoek aan Reykjavik

 

Voor de eerste 5 deelnemers is er een korting tot 100 dagen voor vertrek.

Check het snel bij 'prijs'!

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Deze reis scoort

8,5

16 Beoordelingen

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis
Heenreis naar IJsland.

Dag 2

De kleurrijke bergen van Landmannalaugar
De bus brengt ons naar het eerste hoogtepunt van de reis: Landmannalaugar. Dit wandelgebied is omringd door kleurrijke ryolietbergen in geel, rood, bruin en grijsgroen. Verwonderd hiken we door het dal langs heerlijke warmwaterbronnen en een uitgestrekt zwart lavaveld.

Dag 3

Trektocht langs de Laugavegur Trail
We maken ons klaar voor een 5-daagse trektocht langs de Laugavegur Trail, één van de mooiste treks ter wereld. De gekleurde bergen maken plaats voor donkere heuvels, een sneeuwveld, ijsgrotten en stomende warmwaterbronnen. Het einddoel vandaag is het indrukwekkend Álftavatn-meer. Dat is dé plek voor vogelspotters, je vindt hier verschillende soorten eenden, zwanen en andere watervogels.

Dag 4

De zwarte zandwoestijn van Maelifell Sandur
De zotte natuur van IJsland laat ons van de ene verbazing in de andere vallen. Onze tocht begint vandaag bij Maelifell Sandur. Een kilometers lange, zwarte zandwoestijn die zich uitstrekt tussen groene heuvels. Deze plek is gegarandeerd Instagrammable!

Dag 5 en 6

Thorsmork natuurreservaat doorkruisen
We sluiten onze 5-daagse trektocht af met een pittige tocht richting Skogar door het Thorsmork natuurreservaat. Onderweg genieten we van de prachtige IJslandse landschappen met watervallen, gletsjers, felgroene bossen en prachtige vergezichten op de zuidkust.
Tussen 2 vulkanen door trekken we langs de Fimmvörduháls-pas over lavavelden naar ons einddoel van vandaag.

Dag 7

De adembenemende Skógarfoss-waterval
Na 5 dagen wandelen door de waanzinnige natuur komen we aan in Skogar. Het dorp ligt tussen de gletsjers Mýrdalsjôkull en Eyjafjallajökull, die elk een vulkaan bedekken. De weinige huizen zijn bedekt met mos op het dak en de omgeving is bezaaid met watervallen. We wanen ons precies in een filmset van Lord of the Rings.

Eindigen doen we met een klepper! De bekende Skógarfoss-waterval, die maar liefst 60 meter de diepte induikt.

Dag 8

Rustdag
Wie nood heeft aan wat rust kan vandaag een snipperdag nemen en optimaal genieten van de omgeving rondom. Of je kunt kiezen voor een wandeling langs een meer op de hoogvlakte.

Dag 9

Grootste gletsjer van Europa: Vatnajökull
Vandaag bewonderen we de Svartifoss-waterval in het Nationale Park Skaftafell. Rond de waterval hangen kolommen van zwarte basalt, deze zijn ontstaan door gekristalliseerde, gesmolten lava. Nadien zoeken we de grootste gletsjer van Europa op: de Vatnajökull (8300 km²).

Dag 10

Vulkanisch meer Myvatn
Met de bus rijden we van Zuid-IJsland naar Myvatn in het noorden. Dit kristalheldere meer is de thuis voor vele vogelsoorten. We verkennen het vulkanisch gebied rondom en spotten verschillende kraters en grillige lavaformaties. Door de ondergrondse bronnen is het meer best warm. Wie durft zijn voeten er eens in te dippen?

Dag 11

Mountainbiken naar Krafla
Wie wil kan vandaag mee op de mountainbike springen richting de Krafla-vulkaan. Nadien rijden we verder naar een geothermisch gebied: Namaskard. We knijpen onze neus dicht voor de kokende modderpoelen met een doordringende zwavelgeur. En na al dat hiken is het tijd voor iets anders! Een open air spa-sessie: lekker relaxen in een warmwatermeer.

Dag 12 en 13

Detifoss-waterval bewonderen
Dat is de IJslandse versie van de Niagara Falls, de indrukwekkende waterval is 44 meter hoog en 100 meter breed. In de namiddag verkennen we de steile wanden en diepe kloven van de Asbyrgi-canyon. Bij aankomst in Asbyrgi nemen we de bus naar Akureyri, de tweede stad van IJsland.

Dag 14 en 15

Driedaagse langs de Kjalvegur Trail
Opnieuw de bus op. Deze keer gaat hij richting Hveravellir, het startpunt van onze 3-daagse trekking. We volgen de Kjalvegur Trail langs warmwaterbronnen naar Thröskuldur of Drempel. Vanaf hier kijken we uit over de Thjofadalir vallei met een kleine hut in het midden. 
Omringd door hoge groene pieken, langs kronkelende rivieren en over een kleine loopbrug trekken we naar Thverbrekknamuli.

Dag 16

Met de bus naar Reykjavik
We sluiten de 3-daagse af met een wandeling naar Hvítárvatn. Het moerasgebied houdt ons niet droog wanneer we meerdere keren de zijstromen van de Fúlakvísl-rivier doorkruisen.

De namiddag spenderen we in alle rust op de bus, die ons naar Reykjavik brengt. De hoofdstad van IJsland heeft enorm mooie kunst, kleurrijke architectuur en een rijke gastronomie: alles wat we zoeken in een stad. We eindigen onze dag in een gezellige bar, wie weet wat de avond nog brengt!

Dag 17

Citytrippen in Reykjavik
Onze laatste dag spenderen we al citytrippend in Reykjavik. Vul je voormiddag zelf in met een leuk museumbezoek, een walvissafari of een andere activiteit. In de namiddag nemen we de bus naar Keflavik, waar we morgen het vliegtuig instappen.

Dag 18

Terugreis
Terugreis naar België.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Prijs

€ 3370
Voorschot: € 1180 per persoon

Vroegboekkorting

De eerste 5 deelnemers op deze reis krijgen een korting van € 300!

Deze korting geldt tot 100 dagen voor afreis, tot 30/03/2024 dus.

Wees er op tijd bij, want vroege beslissers worden beloond.


Inbegrepen

 • Vluchten
 • Luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological (€ 22.28)
 • Lokale transfers, zoals voorzien in het dagprogramma
 • Logies
 • Maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 18 (behalve lunch op dag 17)
 • Gebruik kampeermateriaal
 • Bootz-begeleiding
 • Btw

Niet inbegrepen

 • Facultatieve uitstappen op dag 11 en 17
 • Dranken
 • De lunch in Reykjavik op dag 17
 • Evt. reisverzekering
 • Inkomgelden

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:


Begeleiding:

Soetkin Vanthomme


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Bootz de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Logies

We overnachten in tenten op campings en bij hutten. De overige nachten verblijven we in herbergen en gastenverblijven.

Maaltijden

Alle maaltijden zijn inbegrepen vanaf het avondeten op dag 1 tot en met het ontbijt op de laatste dag, met uitzondering van de lunch op dag 17.

We staan zelf in voor de bereiding van onze maaltijden, de benodigdheden kopen we aan in de supermarkt. Er wordt van iedereen verwacht dat hij/zij een handje toesteekt. Op de laatste dag in Reykjavik gaan we op restaurant, dat hebben we dan wel dubbel en dik verdiend.


Wandelniveau

 voor de doorgaande tochten,  voor de dagwandelingen.

We maken een doorgaande tocht van 5 dagen, 2 doorgaande tochten van 2 dagen en enkele dagtochten.
Tijdens de doorgaande tocht wordt het gemeenschappelijk materiaal (tenten, kookmateriaal) verdeeld en moet je rekenen op een rugzak van 15 kg.

De overige dagen zijn reis- en bezoekdagen. De weersomstandigheden kunnen hun rol spelen en de reis zwaarder maken.


Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Bagagevervoer

Tijdens de gehele reis dragen we onze eigen rugzak, inclusief tenten en ander kampeergerief. Tijdens de doorgaande tochten komt daar ook voeding bij. Tijdens de dagtochten kan de rugzak op de camping worden achtergelaten. Tijdens de reis- en bezoekdagen is het dragen uiteraard beperkt.

Vervoer


Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
FI 555Brussel 08/07/2024 13:50Reykjavik 08/07/2024 15:15
FI 554Reykjavik 25/07/2024 07:35Brussel 25/07/2024 12:50
Ter plaatse maken we gebruik van privévervoer en lijnbussen.

Op goede voet

op goede voet

Onze reizen zijn voor ontdekkers die de wereld het liefst te voet verkennen en die houden van wat beweging en actie.  Voor wie liever een beperkte regio echt wil leren kennen dan vluchtig door het hele land te racen. En voor levensgenieters die de confrontatie met andere culturen en omgevingen willen aangaan en het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners vooropstellen.


Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur actief bezig zijn
  met wandelen of buitensport op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

Door de noordelijke ligging in een gebied waar veel anticyclonen voorkomen, is het weer in IJsland onstabiel en fris. Zon, wolken, regen, mist en sneeuw kunnen elkaar snel afwisselen,  maar zorgen voor intense kleurschakeringen. Hoewel de neerslag het geringst is van mei tot augustus en de zon regelmatig schijnt, moet men dus wel degelijk rekening houden met buien en motregen. De gemiddelde dagtempera­tuur bedraagt in de zomer 15°. Slechts uitzonderlijk daalt de temperatuur 's nachts tot het vriespunt.
Tot midden augustus wordt het niet donker.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst voor deze reis. 

De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Bootz op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven. Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, dus licht en makkelijk draagbaar. 

Bagage

 • Ruime rugzak met stevige heupgordel (min. 60 liter)
 • Klein, lichtgewicht dagrugzakje. Het is handig als deze in de grote rugzak weggestoken kan worden. 

Schoeisel & sokken

 • Stevige bergwandelschoenen
 • Trekkingsokken (3 paar)
 • Watersandalen of (oude) sportschoenen waarmee u door het water kan waden
 • Evt. getten

Kampeeruitrusting

 •  Slaapmatje
 • Warme slaapzak (tot 0°)
 • Keukenhanddoek

Kledij (inclusief de kledij die je aantrekt voor de heenreis)

 • Katoenen of polyesterkatoenen broek
 • Wind- en waterdichte jas
 • Wind- en waterdichte broek of overbroek
 • Wollen trui of fleece
 • 2 T-shirts
 • 1 hemd of T-shirt met lange mouwen (in geval van zonverbrande armen)
 • Hoed of pet
 • Sjaaltje of buff, lichte handschoenen en muts
 • Zwemkleding
 • 3 sets ondergoed
 • 2 shorts/bermuda’s

Verzorging

 • Toiletgerief van weinig plaats en gewicht (graag biologisch afbreekbare zeep/shampoo))
 • 2 kleine handdoeken
 • 2 washandjes
 • Zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • Bescher­mende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • Isolerende drankfles (min. 1 liter)
 • Zakmes (niet in je handbagage verpakken!)
 • Beker, bestek en gamel of bord

Diversen

 • Zonnebril
 • Veilige geldbeugel om als heupgordel of rond hals te dragen (onder de kleren)
 • Waspoeder
 • Evt. oordopjes (gesnurk)
 • Enkele kleine vuilniszakken
 • Wc-papier
 • Zaklamp 
 • Energierijk snoepgoed

Opmerking: indien je je strikt tot de hierboven vermelde uitrusting beperkt, weegt je rugzak hoogstens 10 kg. Je houdt er best rekening mee dat er nog 5 kg groepsmateriaal (kampeergerief, voeding) per deelnemer bijkomt.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

De munteenheid is de IJslandse kroon. Kredietkaarten worden overal aanvaard. Er zijn in de grotere centra ook betaalautomaten aanwezig. Je kunt ook euro's in contanten meenemen en ter plaatse wisselen of reeds kronen van hieruit meenemen.

Reisdocumenten

Voor reizen naar IJsland volstaat je identiteitskaart.

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.


Achtergrondinformatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt …? Laat het ons weten. Wij geven je alvast volgende tips:

 • Visit Iceland
 • Unesco
 • H. Laxness, Het visconcert (roman): Nadat de jonge Alfgrimur door zijn moeder is verlaten, wordt hij opgevoed door een ouder echtpaar met een kleine boerderij in Brekkukot.
 • M. Otten (red.), Verhalen uit de Vikingtijd: Prachtige verhalen van literair-historisch belang over de avonturiersdrang van de IJslanders en de Noren en de manier waarop ze in betrekkelijk korte tijd de halve wereld ontdekten.
 • M. Otten (red.), De saga van Grettir: De laatste grote IJslandse saga, waarschijnlijk geschreven rond 1325.
 • M. Otten (red.), Edda: Wat de Ilias is voor de Grieken, is de Edda voor de Noordse volken.

Kennismaking

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door op een zaterdagvoormiddag in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment).
Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, slaapzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.


Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: