Montenegro - Parel van de Balkan


12 dagen

7/09/2024 - 18/09/2024

- prijs € 2330


niet meer boekbaar

Montenegro - Parel van de Balkan


12 dagen

7/09/2024 - 18/09/2024

- prijs € 2330


niet meer boekbaar

Montenegro - Parel van de Balkan


12 dagen

7/09/2024 - 18/09/2024

- prijs € 2330


niet meer boekbaar

Montenegro - Parel van de Balkan


12 dagen

7/09/2024 - 18/09/2024

- prijs € 2330


niet meer boekbaar

Montenegro - Parel van de Balkan


12 dagen

7/09/2024 - 18/09/2024

- prijs € 2330


niet meer boekbaar
Jongerenreis Montenegro
Stel: je bent op een feestje met alle Europese landen. Centraal op de dansvloer staan Spanje en Italië, de zuiderse charmeurs. De hipsters uit Ijsland staan te socializen aan de bar met enkele Denen en Esten. Belgen en Nederlanders staan in een ideale wereld te verbroederen, waarschijnlijk aan de bar. En ergens in een hoekje staat een knappe maar geheimzinnige verschijning. Dat is Montenegro. Stille waters, diepe gronden. Maar ook oeroude bossen en machtige canyons. En een grote Montenegro of zwarte berg natuurlijk. Eens je deze intrigerende gast beter leert kennen, raak je erdoor betoverd en vergeet je het bestaan van alle andere gasten op het feestje! 
Prijs: € 2330
Reisnummer: 24ME4BKA2
Reisdatum: 7/09/2024 - 18/09/2024
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar: Nee

Wandelniveau :
en

Huidige groepssamenstelling:

25

27

32

Hoogtepunten

 • Onbetaalbare natuurlijke rijkdom
 • Adrenalinebuffet: canyoning, coasteering, rafting & mountainbiken
 • 3 nationale parken
 • Baai van Kotor
 • Logeren in comfortabele hotels en lodges

 

Voor de eerste 5 deelnemers is er een korting tot 100 dagen voor vertrek.

Check het snel bij 'prijs'!

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Deze reis scoort

9

63 Beoordelingen

reviews van klanten

Ik vond het oprecht een fantastische reis! Het is de verscheidenheid aan activiteiten dat deze reis zo veelzijdig maakt. Eerst enkele dagen aan de kust om erna de bergen in te trekken, twee volledig verschillende landschappen met elk zijn eigen charmes. Regelmatig mijn grenzen verlegd, maar dat in een ongelofelijk leuke omgeving en groep. Kortom een echte aanrader!

Margot E. -

Montenegro biedt een gevarieerde pracht aan landschappen die je in alle activiteiten kan beleven. Het vele rondreizen doorheen het land vraagt flexibiliteit, maar was voor mij toch een meerwaarde. Persoonlijk hoogtepunt was de coasteering, stap voor stap en ongedwongen leer je je over die drempel te zetten om uiteindelijk van metershoge kliffen te durven springen. Een absolute aanrader voor wie zin heeft in avontuur en grenzen wil verleggen!

Dietze D. -

Super fijne reis met leuke afwisseling tussen wandelen en andere sportieve activiteiten! Rondtrekken door dit land zorgde voor steeds nieuwe ontdekkingen van ongerepte natuur en prachtige uitzichten.

Tomas H. -

Eerste keer weg met Bootz en direct een schot in de roos. Een prachtig land (gegarandeerd) gecomplementeerd door een prachtig reisgezelschap (niet per se gegarandeerd). Zonder botinnen begonnen met uitdagingen te water in de kustregio om nadien over te schakelen naar het echte werk landinwaarts. Persoonlijke hoogtepunten: zwemmen in het Skadar meer en het beklimmen van de Terzin Bogaz. Top afwisseling avontuur & stappen, met na een kleine twee weken nood aan fysieke recup terug op bureau. Mijn advies: ga nu dit land verkennen vooraleer toerisme te veel voet aan grond krijgt en haal je hartje op!

Kwinten B. -

De reis was fysiek zwaar, maar wat een beleving! Montenegro is een prachtige land met een schitterende natuur en vele adembenemende uitzichten. De activiteiten waren zeer afwisselend: canyoning, meerdere stevige bergwandelingen met veel hoogtemeters, raften, mountainbiken, coasteering.,.. Elke deelnemer in onze groep heeft zijn grenzen kunnen verleggen. Ook zeer leuk is dat we hebben kunnen logeren op verschillende plaatsen in het land, zowel in luxe hotels als eenvoudige houten huisjes met basiscomfort. Deze reis is een grote aanrader voor iedereen die van avontuur houdt!

Arne B. -

Montenegro is een prachtig land, de activiteiten waren top, afwisselend en uitdagend, de overnachtingslocaties mind-blowing en de uitzichten exquisite. Op de staat van de mountainbikes na, is er niks op aan te merken. Samengevat: topreis.

Sarah C. -

Montenegro doet zijn bijnaam 'Parel van de Balkan' alle eer aan. De magnifieke landschappen en enorme verscheidenheid in natuurpracht blijven je verbazen. Als je op zoek bent naar een reis met zin voor avontuur en een nodige portie lef, dan is deze trip op je lijf geschreven.

Hans V. -

Hele gevarieerde reis en elke nieuwe activiteit was een voltreffer. Montenegro bied een eeuwigheid aan prachtige berglandschappen. Grote aanrader voor avontuurlijke reizigers!

Wouter A. -

Deze reis is voor mij heel simpel samen te vatten tot een super reis. Er zit zoveel variatie in deze reis canyoning, coastering, raften, mountainbiken en dan natuurlijk de wandelingen wat voor onvergetelijke momenten zorgt. Ondanks dat je bijna rond heel Montenegro gaat heb je ook niet het gevoel dat je steeds in een busje zit omdat verplaatsingen ook per trein, mountainbike en zelfs per raft gebeuren. Er zijn slechts 2 puntjes die ik jammer vond. Mijn camera was niet groot genoeg om deze ongelofelijke uitzichten in de bergen vast te leggen. De mountainbikes waren in een slechte staat.

Jan P. -

Deze reis is een perfecte mix tussen een beetje cultuur, sport en ontspanning. Door de afwisseling van verschillende activiteiten(raften, canyoning en coasteering) is het voor iedereen mogelijk zijn grenzen te verleggen. Ook een enthousiaste groep helpt je om je grenzen te verleggen. Tijdens de wandelingen geniet je van de mooie uitzichten die je onderweg tegenkomt. Ook de wandelingen naar de top van een berg blijven adembenemend. Het is een reis waarbij je uitzichten hebt die je nooit meer wil en kunt vergeten.

Toon V. -

Ondanks dat het niet een erg lange reis was heb ik enorm veel mooie en afwisselende ervaringen gehad. Ik vond het leuk om op verschillende manieren de natuur de ontdekken in het dunbevolkte land. Persoonlijk had het voor mij iets meer back to basic gemogen ten koste van de intensiviteit van de activiteiten. Maar dit is uiteraard persoonlijk.

Karen M. -

Prachtige reis met een gevarieerd programma, zowel in locaties als in activiteiten: adembenemende (letterlijk en figuurlijk) beklimmingen van verschillende toppen, avondwandelingen tussen de vuurvliegjes, magische bloemenweides vol vlinders, zwemmen in verborgen poeltjes en watervalletjes, gezellige boottocht en bezoek aan havenstadje, en zo voort. Af en toe was het dagprogramma nogal kort (bv enkel ochtendwandeling) waardoor er wat veel "lege" tijd overbleef. Canyoning was een absolute topper. Jammer dat mountainbikes in slechte staat waren, want was wel heel tof idee dat wandelen steeds afgewisseld werd met andere activiteit. Accomodaties waren altijd dik in orde, maaltijden leuke kennismaking met Montenegrijnse keuken (= veel vlees en oliebollen als ontbijt, hihi). Al bij al een TOP ervaring :-)

Els C. -

Montenegro is een prachtig land met vriendelijke, hartelijke mensen, zeker ook in de bergen. De reis stak goed ineen met een brede waaier aan activiteiten. Zowel het wandelen, het mountainbiken, raften en de canyoning waren toppers. Ook heel leuk dat we al wandelend, fietsend en raftend van overnachtingsplaats naar overnachtingsplaats trokken. Het gaf het geheel wat een trekkingskarakter, zij het dan wel met bagagetransport. Misschien moet er bij de reisbeschrijving nog iets meer de nadruk gelegd worden op de vereiste fysieke kracht voor de verschillende activiteiten.

Tanja B. -

Een fijne groep, goede begeleiding en een programma vol afwisseling. Montenegro is echt een prachtig land, een aanrader!

Joke D. -

Parel van de Balkan is niet gelogen, een zeer gevarieerde en bijzonder intensieve ontdekkingstocht van een oogstrelend land in soms apocalyptische omstandigheden. Een Bootz-reis pur sang, propvol actie, energie en avontuur.

Lieven L. -

Deze reis is alles wat een sportieve reiziger zich wensen kan. Alle ingrediënten waren aanwezig voor de perfecte Bootz-cocktail: veel afwisseling, prachtige wandel-en MTBtochten, contact met de plaatselijke keuken en een kennismaking met een onbekende maar schitterende parel in de Balkan. Een absolute aanrader!

Dimitri D. -

Algemene reistips

Dag 1

Langs de grote poort

We komen het land binnen via de baai van Kotor. Er zijn maar weinig landen met zo'n machtige toegangspoort. We zeggen nog even byebaai want we rijden snel door naar het stadje Tivat. Hier kunnen we ons vergapen aan peperdure boetieks en de megajachten van Saoedische prinsen, Amerikaanse miljonairs en Russische oligarchen. Afkomst speelt hier geen rol, een gespijsde bankrekening des te meer.
Die blingblingwereld kan Bootzers gestolen worden, onze rijkdom zit ‘m in de avonturen die we deze reis samen gaan beleven. Als er iets gespijsd moet worden, dan is het onze maag wel, dus trekken we naar het hotel voor het avondeten.

Overnachting in Tivat.

Dag 2

Bootzboot

Wij nemen een iets bescheidener bootje - in vergelijking met de luxejachten gisteren - om de baai van Kotor binnen te varen. Eenmaal de straat van Verige door, vouwt het fjord zich helemaal voor ons open. We meren aan in het schilderachtige Perast, waar een taxi ons ophaalt om ook Kotor, de hoofdstad van de baai te verkennen. Wie dat wil, klimt eens de trappen op naar het fort boven de stad voor een verbluffend mooi uitzicht. Aan het einde van de middag zetten we koers naar Stari Bar.

Ons hotel ligt in de oude straat pal aan de citadel. Dit was een van de grootste steden van Ottomaans Montenegro en tot op de dag van vandaag kun je er Turks horen. Tel daar de geur van cevapi en de ‘Turkse’ koffie bij op en je waant je helemaal in oosterse sferen. Na de Venetiaanse invloeden in de baai van Kotor, begin je nu vast al wel te beseffen dat Montenegro een culturele mengelmoes is; even zuidwaarts van Stari Bar wordt er Albanees gesproken en landinwaarts ben je al snel in echte Balkansferen, waar de orthodoxe Serviërs in de meerderheid zijn.

Overnachting in Stari Bar.

Dag 3

Canyoning!

Nabij de citadel van Stari Bar liggen maar liefst 3 hele toffe canyons. De rustigste vinden jullie te rustig, de ruige is wel erg ruig, maar de middelste optie is perfect voor iedereen. Met maar liefst 7 sprongen (de hoogste van 8 meter, optioneel), 3 slides en 9 rappel afdalingen (de hoogste 34 meter) maakt deze activiteit meteen duidelijk waar deze reis over gaat en waar Montenegro voor staat: we gaan onze grenzen verleggen in dit land van onbegrensde outdoormogelijkheden!

Overnachting in Stari Bar.

Dag 4

Coasteering!

Die wetsuits van gisteren plakken nog aan onze lijven. Praktisch! Want vandaag verruilen we zoet voor zout water. Ooit gehoord van coasteering? We gaan naar het stadje Petrovac, op een 20 minuten rijden. De klifkust hier is ronduit spectaculair. Je ziet de aardlagen terug in het gesteente en het water heeft er door de eeuwen diepe spleten en grotten in geklotst. We gaan ons een dag amuseren met de combinatie van rotsen en zee. Dat betekent; klimmen, springen, zwemmen, duiken en spektakel. Alles onder gecertificeerde begeleiding van onze crew ter plaatse.

Overnachting in Stari Bar.

Dag 5

Te land, ter zee en in de trein

Vandaag bezoeken we het meer van Skadar, het grootste zoetwaterbassin van de Balkan. Dit nationaal park is echt een plaatje en we gaan het op zijn mooist beleven. Na een goed half uur stappen we uit het busje in een dorp genaamd Komarno. Op het oog niet bijzonders, maar zodra we het pad nemen naar Poseljani wordt het enorm de moeite! We wandelen zo naar het stadje Rijeka Crnojevica (15 km +/- 500 m). Wie zich geroepen voelt, kan onderweg een duik onder de waterval nemen. Vanaf Rijeka Crnojevica gaan we dan met ons eigen bootje naar Virpazar, een prachtige tocht van een kleine 2 uur. Met gelegenheid om even te verfrissen in het water. In Virpazar reizen we verder met de trein. Over een van de fraaiste spoortrajecten van Europa glijdt de trein ons door tunnels en over viaducten door de kloof van de rivier Moraca. Vanaf het eindstation Kolasin is het nog maar een korte rit per taxibusje naar Stavna, waar we voor 2 nachten inchecken.

Overnachting in Stavna.

Dag 6

Berg en dal

Na het ontbijt maken we ons op voor de eerste tocht. Het is te hopen dat iedereen goed ingelopen is, want de Vasojevicki lijkt dan wel dichtbij, het is toch nog een behoorlijke klim. In de loop van de ochtend bereiken we - als het weer het toelaat - de 7e piek van Montenegro. Door de centrale ligging kunnen we het hele land overzien bij helder weer. Op de terugweg plannen we een pauze in een heerlijke groene weide vol bijzondere bloemen, zoals de alpenkwastjesbloem en de koekoeksbloem. Ergens in de namiddag komen we terug aan bij het verblijf. Het is mogelijk om nog een potje voetbal te organiseren op een imposante locatie, of gewoon met een pint neer te strijken in de wei en de schoonheid van de streek eens goed te laten doordringen.

10 km | 700 m stijgen en dalen

Overnachting in Stavna.

Dag 7

Katuni gezien

We zijn nu goed op dreef en leggen vandaag flink wat kilometers af. Maar over relatief vlak terrein, met bagage voor 1 nacht. We trekken in een bijna rechte lijn noordwaarts. De tocht voert afwisselend door bergweiden en bossen. Her en der zien we katuni (hutten) die nog in gebruik zijn. Na een lange tocht komen we aan op een weide waarop, verspreid om de kampvuurplaats, onze katuni voor deze nacht liggen.

22 km | 600 m stijgen en dalen

Overnachting in Vranjak.

Dag 8

Der op en de raft

We worden wakker in de oerbossen van Biogradska. Zo in de vroege ochtend, nog voor de komst van de toeristen, ervaar je de magie van deze plek op zijn best. Geniet van het ochtendlijke vogelconcert en wie weet spot je wel een relmuis (zevenslaper). Na het ontbijt staat het vervoer gereed, de Tara kloof in. We rijden tot aan de fameuze fotogenieke brug over de Tara. Voor de middagpauze serveren we nog een ferme shot adrenaline met een zoefke over de zipline. Na de picknick schepen we in voor een verbluffend mooie rafting van +/- 3,5 uur. Dit deel van de Tara is landschappelijk zeker het fraaist en ook zijn hier beduidend minder andere rafters dan op het deel stroomafwaarts. Vanaf het eindpunt van de rafting is het nog maar een kort ritje naar de Pod Gorom lodges. Daar begint, na de kust, het meer en het Komovi-Bjelasica massief, deel 4 van deze reis: Durmitor National Park.

Overnachting in lodges in Žabljak.

Dag 9

E-bikers

Vandaag trekken we er met de e-mountainbike op uit. Hele hippe fietsen met elektrische trapondersteuning. En dat is ook wel nodig op dit terrein. De route golft op en neer over de gravelwegen ten oosten van Durmitor Nationaal Park. Grotendeels is het terrein open en biedt het een prachtig zicht op de hoogste toppen. Onderweg passeren we afgelegen herdersdorpen, een aantal bergmeren en een mysterieus kerkhof. Een dagvullende etappe die zeker en vast zadelpijn, nachtmerries & prachtige kiekjes gaat opleveren.

Overnachting in lodges bij Pljevlja nabij Durmitor N.P.

Dag 10

Top-uitzicht

Na een dagje raften schreeuwen de wandelschoenen om aandacht! We maken een prachtige tocht door het hart van het Durmitor-massief die ons naar het zadel onder Bobotov Kuk en het Zwarte Meer leidt. Onderweg hebben we een reële kans om gemzen en ander bergwild te spotten en kunnen we genieten van de beste uitzichten van de Durmitor. Na deze pittige wandeling zijn we na een frisse welverdiende pint toe aan de laatste overnachting in onze inmiddels vertrouwde lodges.

8 uur | 1200 m stijgen en dalen

Overnachting in lodges bij Pljevlja nabij Durmitor N.P.

Dag 11

Podverdekke! 

We reizen naar de hoofdstad Podgorica waar we de laatste avond door gaan brengen in ongetwijfeld feestelijke sferen.

Maar eerst strekken we nog eens goed de benen. Onderweg komen we de berg Prutas tegen en die schreeuwt om overwonnen te worden. Het is een redelijk korte wandeling van 8 km naar de top en terug maar we verslinden de hoogtemeters aan een heel snel tempo. Het uitzicht op de top nemen we mee in ons langetermijngeheugen (en voor de zekerheid nemen we er ook een echt foto van) als herinnering aan deze zalige reis.

De rit naar hoofdstad Podgorica is ideaal om op adem te komen en mentaal afscheid te nemen van de bergen. De moderne hoofdstad van Montenegro is absoluut geen Rome of Parijs, maar heeft een gezellige couleur locale, die je toch zeker even moet meepikken. En voor de laatste avond is er een enorme keuze aan terrasjes om de reis gezellig af te sluiten. We verblijven er in een net hotelletje aan de rivier, pal in het centrum. Dat komt deze avond goed van pas.

Overnachting in een hotel in Podgorica.

Dag 12

Keep the memories

Tijd om huiswaarts te keren. Maar alleszins niet zonder een nieuw verhaal over onontdekte gebieden met diepe en smalle kloven, fjorden en wildparken. Een serieuze aanwinst voor je lijst met wist-je-datjes …

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Prijs

€ 2330
Voorschot: € 820 per persoon

Vroegboekkorting

De eerste 5 deelnemers op deze reis krijgen een korting van € 160!

Deze korting geldt tot 100 dagen voor afreis, tot 30/05/2024 dus.

Wees er op tijd bij, want vroege beslissers worden beloond.


Inbegrepen

 • Vluchten
 • Luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological
 • Transfers zoals voorzien in het dagprogramma
 • Bagagevervoer
 • Logies
 • Maaltijden vanaf avondmaal op dag 1 t.e.m. ontbijt op dag 12
 • Activiteiten: rafting, MTB en canyoning
 • Gebruik materiaal voor de activiteiten
 • Bootz-begeleiding
 • Btw

Niet inbegrepen

 • Dranken
 • Persoonlijke uitgaven 
 • Eventuele verzekeringen
 • Entreegelden nationale parken (€ 10 p.p.)

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Bootz de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

 tot  voor de dagtochten, 5 à 6 uur wandelen. Geen ervaring nodig voor de andere activiteiten, wel een sportieve ingesteldheid en geen watervrees. 
Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

We slapen 5 nachten op hotel. Verder wisselen we af tussen bungalows en herdershutten.

Maaltijden

Alle maaltijden vanaf het avondeten op dag 1 tot en met het ontbijt op de laatste dag zijn inbegrepen. 

Het ontbijt en het avondmaal eten we in het logies. Voor 's middags krijgen we meestal een lunchpakket mee.


Bagagevervoer

We dragen enkel onze dagrugzak. Op dag 7 nemen we bagage mee voor een overnachting. 

Vervoer


Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
OS 352Brussel 07/09/2024 09:50Wenen 07/09/2024 11:30
OS 727Wenen 07/09/2024 12:55Podgorica 07/09/2024 14:15
OS 728Podgorica 18/09/2024 15:00Wenen 18/09/2024 16:20
OS 355Wenen 18/09/2024 17:25Brussel 18/09/2024 19:10

Taxibus, boot, trein, jeeps, raft, zipline, ... alle middelen zijn goed om ons tijdens deze reis te verplaatsen.


Op goede voet

op goede voet

Onze reizen zijn voor ontdekkers die de wereld het liefst te voet verkennen en die houden van wat beweging en actie.  Voor wie liever een beperkte regio echt wil leren kennen dan vluchtig door het hele land te racen. En voor levensgenieters die de confrontatie met andere culturen en omgevingen willen aangaan en het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners vooropstellen.


Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur actief bezig zijn
  met wandelen of buitensport op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

Montenegro kent een mediterraan klimaat aan de kust. Hier gelden korte winters en lange hete zomers. Door de steile kust valt er voor een mediterraan klimaat lokaal wel veel meer neerslag. De bergen kennen een alpien klimaat. Hierbij zijn elke dag alle seizoenen optimaal vertegenwoordigd. De zomer is warm en relatief droog (hoewel periodes van onweer soms erg heftig zijn). Tijdens deze reis verwachten we meestal aangenaam wandelweer (17 à 23°) met kans op mist of een bui in de bergen en warm aan de kust. Koude nachten in de bergen (tot 5°). 

Uitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst voor deze reis. 

Bagage

 • Rugzak of reistas – 1 stuk (liefst geen reiskoffer)
 • Dagrugzak (voor de spullen die je nodig hebt tijdens een dagwandeling + groot genoeg voor bagage voor 1 nacht)
 • Regenhoes voor dagrugzak.

De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Breng best ook een identificatie aan de binnenkant van je reistas, rugzak of koffer. Beperk je bagage tot 1 stuk en max. 15 kg. Dat maakt het vervoer ter plaatse en het dragen over korte afstanden een stuk makkelijker. Je mag slechts 1 stuk handbagage meenemen aan boord.

Schoeisel & sokken

 • Stevige, enkelomsluitende wandelschoenen
 • Lichte (sport)schoenen of (wandel)sandalen
 • Wandelsokken.

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • Wind- en waterdichte jas
 • Soepele lange (wandel)broek(en) (die beschermt tegen doornstruiken, insecten en teken; een afritsbare broek is handig)
 • Korte broek(en)
 • Warme pull
 • Lichte pull
 • Luchtige hemden of T-shirts
 • Zwemkledij
 • Ondergoed
 • Pet en buff of sjaaltje
 • Handschoenen en muts
 • Evt. pyjama

Verzorging

 • Toiletgerief (gebruik liefst biologisch afbreekbare zeep)
 • Handdoek
 • Zonnecrème met hoge beschermingsfactor en aftersun
 • Beschermende lippenbalsem

Eet- en drinkgerei

 • Drankfles of –zak
 • Evt. (zak)mesje
 • Picknickbeker

Diversen

 • Lakenzak (optioneel)
 • Kussensloop (optioneel)
 • Veilige geldbeugel om als heupgordel of rond hals te dragen (onder de kleren)
 • Reiswekker
 • Enkele plastic zakjes
 • Zak- of hoofdlamp
 • Beetje wc-papier
 • Evt. oordopje
 • Evt. waterdichte case voor fototoestel/videocamera.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • Evt. middel tegen reisziekte
 • Middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • Pijnstillend en koortswerend middel
 • Middel bij maagkrampen
 • Middel bij maag- en darmklachten
 • Zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • Middel tegen blaren
 • Ontsmettende zalf
 • Wondpleisters van verschillende breedte
 • Verbanden (elastisch + niet elastisch)

Geld

De munteenheid in Montenegro is de euro. Je neemt best al wat cash mee van thuis. Je kunt in de grotere plaatsen geld afhalen aan geldautomaten.

Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl

Formaliteiten

Voor reizen naar Montenegro volstaat je identiteitskaart.

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.

 


Meer informatie

Staatsvorm

Montenegro is een onafhankelijke parlementaire republiek. Het maakte na de tweede wereldoorlog deel uit van het grotere Joegoslavië onder leiding van Tito. Bij het uiteenbrokkelen van Joegoslavië begin jaren '90 van de vorige eeuw, stemden de Montenegrijnen in een referendum nog voor een langer verblijf in de Joegoslavische federatie, terwijl de andere deelstaten (Slovenië, Kroatië, Bosnië & Herzegovina en Noord-Macedonië) wel overgingen tot het uitroepen van de onafhankelijkheid. Een tweede referendum in 2006 bleek een dubbeltje op zijn kant, waarbij de ja-stemmers (voor onafhankelijkheid) nipt aan het langste eind trokken. Op 3 juni van hetzelfde jaar riep het Montenegrijnse parlement de onafhankelijkheid uit. 

Bevolking

Montenegro telt om en nabij 600.000 inwoners. Een minderheid daarvan is Montenegrijns, ongeveer 43%. Verder noemt 31% zichzelf Serviër. Een unieke situatie dus, dat Montenegrijnen een minderheid vormen in hun eigen land. Het onderscheid tussen Serviërs en Montenegrijnen is echter niet zo eenduidig. Montenegrijnen hebben zichzelf altijd als een soort Serviërs beschouwd. En de Serviërs die in Montenegro wonen noemden zichzelf Servische Montenegrijnen. De recente politieke ontwikkelingen kenmerkten zich ook door een sterke identiteitspolitiek. Het Montenegrijnse volk werd als iets unieks gerepresenteerd en men distantieerde het bewust van het Servische volk. Zo werden mensen min of meer gedwongen om een keuze te maken. De rest van de inwoners zijn Bosniërs en Albanezen (beide overwegend moslim). Mede door hun stemmen werd de onafhankelijkheid een feit. 

Economie

De Montenegrijnse economie leunt zwaar op toerisme. De kust is de ‘kassa’ van het hele land. Mede de prijzen van de grond aan de kust, die vanaf halverwege de jaren 1990 explosief zijn gestegen, hebben geleid tot een ongekende economische groei. De tweede peiler was de export van aluminium. De KAP (Kombinat Aluminijum Podgorica) was tot eind jaren 1990 verantwoordelijk voor meer dan 60% van de export. De kredietcrisis van 2009 en de gedaalde vraag naar bouwmaterialen hebben deze fabriek echter lamgelegd. Mede door de enorme afhankelijkheid van éen product kwam de crisis heel hard aan in Montenegro.

Godsdienst

Serviërs en Montenegrijnen zijn orthodox. In het kader van het uiteendrijven van de Servische en Montenegrijnse identiteit, werden ook de twee kerken gescheiden. De Servisch orthodoxe kerk en de Montenegrijns orthodoxe kerk zijn nu twee onafhankelijke instituten. Veel van het religieuze erfgoed in Montenegro is echter in handen van de Servische kerk en dat ligt erg gevoelig. Zo is het klooster in Cetinje (waar meer dan 95% Montenegrijnen wonen) in Servische handen.
De leiders van het oude Montenegro droegen de titel prins-bisschop, ook wel Vladika genoemd. Deze gerespecteerde leiders volgden elkaar door de eeuwen heen op volgens afstamming. Zo regeerde vanaf de 15e eeuw de clan van Crnojevic. Bij gebrek aan mannelijke afstamming werd deze opgevolgd door Petrovic. Met het verlies van de onafhankelijkheid van Montenegro (in 1918 ging Montenegro op in het Koninkrijk van Serven, Kroaten en Slovenen onder leiding van koning Aleksander) vertrok de laatste telg uit het adelijke geslacht, koning Nikola.
De Bosniërs in Montenegro (8%) zijn moslims. De Albanezen in de zuidelijke grensgebieden zijn gemengd orthodox of islamitisch. Ten slotte is er nog een kleine Kroatische minderheid (in Kotor vooral) die katholiek is. 

Flora

Door de kalkrijke bodem is Montenegro vooral befaamd vanwege de enorme diversiteit aan orchideeën. Hiervan kunnen we vooral in het voorjaar genieten. 

Fauna 

In Montenegro komen veel soorten zoogdieren voor die tot de oerfauna van Europa behoren. Er leven beren, wolven, dassen, vossen, reeën, edelherten, gemzen, wilde zwijnen, otters, lynxen, steenmarters, boommarters, jakhalzen, bunzings en andere kleine roofdieren. Tijdens deze reis is er de meeste kans op een ontmoeting met een vos, een gems, een ree of een relmuis (glis glis).
Een minder populaire diersoort zijn de slangen. Vooral rondom het meer van Skadar en in het kustgebergte komen er in de periode juni-augustus heel veel voor. Steek dus nooit zomaar je hand in een holte onder een steen of tussen boomwortels.
De liefhebbers van vogels zullen zeker ook aan hun trekken komen. De soorten variëren erg van seizoen tot seizoen. De roofvogels (waaronder de vale gier en de keizersarend) zijn er echter het hele jaar door.


Vertrekinfo

De vertrekinfo, met o.a. tijdstip en plaats waar we afspreken, wordt een tweetal weken voor vertrek doorgemaild. 

 


Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: