Costa Rica - Paradiso Verde


16 dagen - prijs binnenkort online

niet meer boekbaar

Costa Rica - Paradiso Verde


16 dagen - prijs binnenkort online

niet meer boekbaar

Costa Rica - Paradiso Verde


16 dagen - prijs binnenkort online

niet meer boekbaar

Costa Rica - Paradiso Verde


16 dagen - prijs binnenkort online

niet meer boekbaar

Costa Rica - Paradiso Verde


16 dagen - prijs binnenkort online

niet meer boekbaar
Jongerenreis Costa Rica
Wil jij net zoals Colombus Costa Rica ontdekken?  Toen Colombus in het huidige Puerto Limón landde, zou hij hebben uitgeroepen: “qué costa rica” (wat een rijke kust)! Hij had helemaal gelijk. Costa Rica heeft een zeer rijke flora en fauna. Het feit dat al deze natuurlijke rijkdommen zo dicht bij elkaar liggen in dit klein landje, maakt een bezoek erg prettig, zonder de noodzaak van úren rijden of vliegen. In principe kan je er bijna alle landschappen van Midden-Amerika ontdekken in één dag door van de Pacifische kust over het centrale bergland weer af te dalen naar het Caribische laagland. De immense rijkdom aan dieren en planten is te verklaren door de grote verschillen in reliëf en klimaten. Elke natuurliefhebber moet hier geweest zijn. Effen jij het pad? 
Prijs: binnenkort online
Reisnummer: 20CR4AAA1
Reisdatum: 14/11/2020 - 29/11/2020
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar: Nee

Wandelniveau :
tot

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Deze reis scoort

8,6

5 Beoordelingen

reviews van klanten

Het is fantastisch om Costa Rica met een kleine zeer fijne groep te mogen verkennen onder de deskundige maar vooral enthousiaste leiding van Pepe onze lokale begeleider. Zijn verwondering om de natuur in al zijn pracht werkt aanstekelijk. Als een vrolijke kolibri fladdert hij van het ene wonder naar het andere en neemt hij ons mee in zijn verhaal. Deze natuurreis staat helemaal in het teken van te voet of per boot erop uit te trekken, niet te kunnen slapen door de kracht van een waterval die door je natuurlijke radio knalt, te ontwaken in het licht van een mooie zonsopgang al dan niet vergezeld van een spontane ochtendwandeling (de beste manier overigens om om te gaan met het uur verschil), het hoera-gevoel wanneer je grote en kleine dieren spot of een wedstrijdje dierengeluiden herkennen. Costa Rica ... een groot "Paradiso Verde" met daarbinnen nog heel wat mini-paradijsjes.

Anne P. -

Pepe is een topper! Hij kent Costa Rica en de natuur van binnen en buiten, wat een duidelijke surplus is.

Hans H. -

Algemene reistips

Dag 1

Ready for takeoff?

Na aankomst op de luchthaven van San Jose worden we naar ons hotel gebracht. De rest van de middag en avond bekomen we van de lange vlucht en de jetlag. Bienvenidos!

Dag 2

Langzaamaandag

Vanuit San Jose nemen we het openbaar vervoer naar Tortuguero. Naarmate we dichter bij de Caribische komen schakelen we onze snelheid steeds verder terug. Tortuguero is namelijk niet over de weg bereikbaar en we leggen het laatste stuk daarom noodgedwongen met de boot af. Op een schildpaddentempo varen we via de mangrovekanalen dit ongerepte natuurparadijs binnen totdat we in de smalle straatjes tussen de felgekleurde huisjes van het dorpje staan. We overnachten in een kleine B&B.

Dag 3

Bootjes en beestjes

Deze ochtend genieten we van een rustige boottocht en geven onze ogen de kost. De vraag is niet of we wildlife zullen zien, maar eerder hoeveel verschillende soorten. Je ziet hier apen, vogels (reigers, pelikanen, ijsvogels, trogons, toekans, papegaaien,…), luiaards, kaaimannen, leguanen en allerlei andere exotische fauna en flora. Na de middag staat er een wandeling op het programma. We overnachten in dezelfde B&B in Tortugeuro.

Dag 4

The river wild

Na het ontbijt neemt de boot ons mee terug naar de bewoonde wereld, waar een bus ons oppikt om door te rijden naar de start van een tweedaags raftingavontuur op de wereldbefaamde Rio Paquare. We overwinnen klasse III en IV stroomversnellingen en tegen de avond meren we  aan in een afgelegen junglelodge naast de kolkende rivier om na een welverdiend avondmaal de nacht door te brengen. "Off the beaten track" is een understatement hier.

Dag 5

In the flow of the river

Na een stevig ontbijt raften we verder tot de finish. Na de lunch neemt een busje ons mee naar ons volgende hotelletje. Daarna kunnen we de benen nog even strekken door de rest van de namiddag rond te dwalen over de vele wandelroutes door de bossen rondom het hotel. Even die zeemansbenen (rviermansbenen, klinkt echt niet) terug omzetten naar wandelaarsbenen.

Dag 6

Tjsirpende vogels in Chirripo

Zodra we de slaap uit onze ogen hebben gewreven, een blik hebben geworpen op het groene berglandschap om ons heen en een keer in onze arm hebben geknepen om zeker te zijn dat we niet meer dromen, maken we ons klaar voor een stevige wandeling in het nationale park Chirripo op de flank van Costa Rica's hoogste berg: de Cerro Chirripó Grande.

Dag 7

Indianenverhalen

Na het ontbijt gaat de reis verder naar het zuiden, waar we op bezoek gaan bij de Terraba-indianen. Onder begeleiding van een indiaanse gids maken we een korte wandeling van 3km tot bij een waterval, waar je een verfrissende duik kan maken! ’s Avonds staat er een typisch indiaans maal voor jullie klaar en luisteren we bij het kampvuur naar verhalen over het leven van de indianen.

Dag 8

Het leven zoals het is

Na een vroeg ontbijt neemt een gids ons mee op een 4 uur lange wandeling waarbij we opnieuw prachtige landschappen doorkruisen.
De reis gaat daarna verder tot San Vito de Coto Brus met een priveshuttle (1.5 uur rijden) met tussenstop onderweg voor de lunch. San Vito is een verborgen parel waar het toerisme nog ver weg is en met de natuur in haar puurste vorm. Een typisch Costaricaans bergdorpje dus, waar de mensen ook uitgebreid de tijd nemen om iedereen te begroeten en alle tijd nemen om een babbelke te slaan.

Dag 9

Hike & Bike

Vandaag beginnen we nog met een wandeling langs en in een rivierbedding, maar daarna laten we al het schoons boven de grond even achter ons en ontdekken we Costa Rica van de binnenkant. Met onze helmen en koplampen op volgen we onze gids door een reeks enorme ondergrondse kamers en verbindingsgangen in de grotten van Fila de Cal. Je zult getuige zijn van alle soorten biodiversiteit en ongelooflijke rotsformaties gevormd over duizenden jaren. Wees niet verrast om verschillende soorten vriendelijke vleermuizen, insecten, vissen en garnalen te zien.

Voor wie niet zo van het donker houdt of lijdt aan FOMOM (Fear Of Missing Out on Mountainbiking) is er een alternatieve activiteit. Jawel: mountainbiken! De ongerepte bergen van San Vito vormen een ideale plek voor een mooie en intensieve route. Hoe intensief de tocht precies wordt kan met de gids overlegd worden, maar op en af gaat het zeker...

In de namiddag ben je vrij en heb je dus alle tijd om familie en vrienden te laten weten hoe fantastisch Costa Rica is en om al een aantal foto’s op Instagram te taggen met @travelbybootz.

Dag 10

Jungle en koffie

Onze gastheer Pepe neemt ons vandaag mee naar de jungle van Las Cruces Biological Station/Wilson Botanical Gardens, op 10 minuten wandelen van de bed & breakfast. De wandeling is stevig en duurt ongeveer 4 tot 5 uur met veel uitleg over het bosleven.
In de namiddag is er nog een koffietour voorzien met professioneel koffieproeven en uitleg van koffieboon op de plantage tot de lekkere kop koffie aan tafel.

Dag 11

Corcovado

De reis gaat verder naar het uiterste zuiden van het land: de ongerepte jungle van Corcovado. We laten onze bus achter in Sierpe (2 uur rijden) en varen met een speedboot over de mangroven en dan over volle zee naar een lodge met tenten vlak aan het strand.

Dag 12

Nog meer beesjes

Vandaag staat er een mooie daguitstap op het programma. We varen met de boot tot Sirena National Park (ongeveer een uurtje varen). Met een gids gaan we op zoek naar bijzondere fauna en flora in een van de meest biodiverse plekken van de hele wereld. We zitten dan echt wel op het einde van de wereld. Het gevoel om zo afgezonderd te zijn is best wel speciaal, spannend!
  

Dag 13

A la playa

Na het ontbijt kunnen we een strandwandeling maken naar de Rio Claro, een kristalheldere rivier waar je niet anders kan dan er een frisse duik in te nemen of een stuk met een kanootje op te varen.
Optioneel: daguitstap naar Isla del Caño om te gaan snorkelen. 

Dag 14

Begin van het einde :'(

Na het ontbijt varen we eerst terug naar Sierpe. Van daaruit zetten we de reis over land verder naar Palmar Norte en nemen we het openbaar vervoer tot Jaco. Jaco is een toeristische plaats aan de kust waar we de laatste momenten in Costa Rica kunnen doorbrengen met surfen, shoppen, en lekker eten in een waaier van restaurants en bars.

Dag 15 en 16

Onherroepelijk terug naar huis :(

Op dag 15 hebben we in de voormiddag nog de tijd in Jaco voor een laatste moment op het strand of een ronde langs de souvenirshops. In de namiddag nemen we het openbaar vervoer naar de luchthaven. Op dag 16 komen we ’s avonds weer in Brussel aan. Adios Costa Rica. Hasta la proxima? 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Prijs

binnenkort online
Voorschot: 30% van de reissom

Inbegrepen

 • vluchten
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal op dag 1 tot en met ontbijt op dag 15  
 • transfers zoals voorzien in het programma
 • inkomgelden van nationale parken en beschermde gebieden
 • begeleiding en lokale gidsen
 • luchthaventaksen

Niet inbegrepen

 • luchthaventaks bij verlaten Costa Rica 
 • optionele excursies of activiteiten
 • dranken
 • fooien
 • persoonlijke uitgaven
 • evt. verzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Bootz de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een reis met wandelniveau  tot . Doe jij regelmatig aan sport en beschik jij over een goede fysieke conditie en enig uithoudingsvermogen? Dan is deze reis geschikt voor jou. (Klik hier voor meer uitleg over de zwaarte van de reizen.)

Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

Het logies is afwisselend. We overnachten zowel in twee- als meerpersoonskamers, vaak met gedeelde badkamer. 

Maaltijden

Het eten in Costa Rica is niet, zoals in veel andere Latijns Amerikaanse landen, sterk gekruid of "spicy". Het traditionele lunchgerecht is "casado": rijst en bonen met een stuk vlees, kip, of vis, salade en groenten en gebakken banaan. Als ontbijt wordt vaak "gallo pinto" gegeten: rijst en bonen  met ei, spek en zure room .
De nationale drank is "guaro", een soort jenever gedistilleerd van rietsuiker. Geïmporteerde sterke drank is duur maar er zijn veel goede lokale dranken. De kwaliteit van het lokale bier is uitstekend, evenals de koffielikeur "Café Rica". De nationele drankfabriek produceert ook wodka, gin, rum en whiskey. In de winkels en restaurants zijn  goede wijnen -de meeste van Chileense of Californische afkomst- te krijgen, hoewel redelijk prijzig.  

Bagage

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak.

Vervoer

We verplaatsen ons zowel met een gehuurde minibus als per boot en met het openbaar vervoer.

Klimaat

Costa Rica heeft een tropisch klimaat. De gemiddelde temperatuur bedraagt 21° in de hooglanden en 21 tot 28° in de laaglanden. Er is een regenseizoen van mei tot en met november en het droge seizoen duurt van december tot en met april. In het regenseizoen zijn de ochtenden echter ook vaak zonnig. De temperatuurverschillen tussen de seizoenen zijn klein, temperatuur is voornamelijk afhankelijk van  de hoogte.

Uitrusting

Tip: trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er 
iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen. 

BAGAGE: 
Hou deze zo licht mogelijk. Kleren kunnen onderweg gewassen worden in het logies of door jezelf. 

 • rugzak of reistas (is makkelijker handelbaar dan een valies) 
 • dagrugzakje

SCHOEISEL & KOUSEN: 

 • enkelomsluitende wandelschoenen 
 • (wandel)sandalen 
 • wandelkousen 

KLEDIJ: 

 • lichte broek(en) 
 • lichte regenjas 
 • evt. kleine paraplu 
 • lichte trui 
 • luchtige hemden of T-shirts (ook met lange mouwen in geval van zonverbrande armen) 
 • zonnehoed of –pet 
 • sjaaltje 
 • ondergoed
 • badpak/zwembroek 
 • bermuda of short

Verzorging: 

 • toiletgerief 
 • badhanddoek 
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor 
 • ‘after sun’ 
 • beschermende lippenstift 

EET-EN DRINKGEREI: 

 • drankfles 

DIVERSEN: 

 • veilige geldbeugel om als heupgordel of rond hals te dragen (onder de kleren) 
 • evt. oordopjes (gesnurk) 
 • wc-papier 
 • zak-of hoofdlamp
 • evt. adaptorstekker 
 • reispas + kopie (die je apart van elkaar bewaart)

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch)

Geld


De colón is de munteenheid van Costa Rica, hoewel ook US dollars algemeen aanvaard worden. Toeristen wordt geadviseerd US dollars of reischeques mee te nemen. Het is altijd handig kleine eenheden bij de hand te hebben. Briefjes van 50 US dollar kunnen vaak moeilijk gewisseld worden, briefjes van 100 worden vaak niet eens aanvaard. Belangrijk om weten wanneer je geld wisselt op de vlieghaven is dat het wisselkantoor aldaar ongustige wisselkoersen hanteert. De belangrijkste creditcards (Visa- Master- American Expresscard) worden geaccepteerd in de meeste winkels, restaurants, bars, hotels en autoverhuurbedrijven. Bij veel banken kan je met je  bankkaart bij de geldautomaat geld pinnen (in La Fortuna, Quepos, Dominical en San Isidro del General). 

Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.

Formaliteiten

Reispas:

Voor Costa Rica heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 3 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer.Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas. Een reispas (die 5 jaar geldig is) kost € 71 voor meerderjarigen en € 41 voor minderjarigen, evt. aangevuld met gemeentetaks.

Visum:
Je hebt geen visum nodig.

Tip: 
Maak een kopie van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar de eigen online e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.

Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen die je kan terugvinden op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (www.itg.be). Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

HEPATITIS A :
Iedereen die naar Latijns-Amerika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank. 

HEPATITIS B:
In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A.

DTP-VACCINATIE:

Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.

DIARREE:
Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig. 

BUIKTYFUS:
Indien men in minder goede hygiënische omstandigheden reist, frequent of langdurig (bijvoorbeeld vanaf 2 à 3 weken) in het buitenland verblijft (zelfs indien in goede hygiënische omstandigheden) is ook vaccinatie tegen buiktyfus aangeraden. Buiktyfus is een ernstige bacteriële darminfectie die wordt overgedragen door besmet voedsel.

MALARIA:
Er is geen noemenswaardig malariarisico in een groot deel van het land. Er is geen malariarisico in gebieden gelegen boven de 500 m, en ook niet in de steden. Gedurende het ganse jaar is er matig risico voor malaria (nagenoeg uitsluitend de goedaardige vivax-malaria) in de provincie Limon met het hoogste risico in het canton Matina. Verwaarloosbaar tot geen risico in de andere cantons van het land. Tracht muggenbeten te vermijden, wetende dat de anofeles-mug steekt tussen valavond en dageraad en niet zoemt. Je kan ’s avonds zo veel mogelijk dekkende, lichtgekleurde kledij dragen en de niet bedekte lichaamsdelen inwrijven met een sterk muggenwerend middel. Deze maatregelen kunnen worden gecombineerd met medicatie.

Meer informatie


Kennismaking

Enkele weken voor het vertrek krijgt elke Bootzer een uitnodiging voor de kennisma­kingsbijeenkomst. De bijeenkomst gaat meestal door in ons kantoorgebouw te Diest op een zaterdagvoormiddag, of in een van de ViaVia Reiscafés. Je krijgt er de laatste (vertrek)info en maakt kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.


Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: