Aantal deelnemers
Dit is een begeleide groepsreis met min.
7
en max.
13
deelnemers.
Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Bootz de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
- twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
- zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
- 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.
Wandelniveau

voor het algemene niveau van de reis, maar

à


voor de hikes. Op dag 16 vind je de zwaarste toch met de klim naar Adam's Peak, maar die tocht is facultatief.
Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.
Maaltijden
Het ontbijt nemen we in het logies. De lunch is ofwel een picknick in de vrije natuur ofwel een lichte maaltijd op restaurant. Het avondmaal gebruiken we in het hotel of op restaurant.
Het eten in Sri Lanka is bijzonder lekker. Een klassieke maaltijd bestaat uit 'rijst en kerrie'. Kerries zijn in stukjes gesneden vlees-, kip- of visschotels, op smaak gebracht met verschillende kruiden. Een ander populair gerecht zijn ‘hoppers’, een soort rijstpannenkoekjes.
Logies
Kleinschalige hotels en pensions, en 3x kamperen (zeer eenvoudig).
Bagage
Enkel dagrugzakje.
Vervoer
Minibus, lokale bus, jeep en trein.
Klimaat
Tropisch warm met kans op (onweers)buien in het noorden en het oosten. In de bergen kan het wat frisser zijn.
Uitrusting
Een tip: trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er
iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.
Voor wie de optionele tocht naar Adam's Peak wil maken: Neem verse kleren mee in een gesloten zak. Je kleren kunnen doorweekt zijn van de vochtige lucht en de inspanning als je boven komt.
Bagage
- rugzak of reistas (liever geen harde koffer)
- extra zak voor spullen tijdens de kampeerdagen
- dagrugzakje
Schoeisel & kousen
- enkelomsluitende wandelschoenen
- lichte schoenen of (wandel)sandalen, evt. voor de stadswandelingen en voor ’s avonds
- wandelkousen
Kledij
je handhaaft best een ‘conservatieve’ kledingstijl (dus liever geen topjes, korte shorts, enz.)
- soepele (wandel)broeken
- regenjas
- evt. kleine paraplu
- lichte trui of fleece
- luchtige hemden of T-shirts (ook met lange mouwen in geval van zonverbrande armen)
- zonnehoed of –pet
- sjaaltje
- ondergoed
- badpak/zwembroek
- bermuda (mag echter niet gedragen worden bij bezoek aan tempels)
Kampeeruitrusting
- lichte slaapzak of lakenzak (er zijn dunne dekens voorzien)
Verzorging
- toiletgerief
- handdoek (voor 1 overnachting)
- zonnecrème met hoge beschermingsfactor
- ‘after sun’
- beschermende lippenstift
Eet- en drinkgerei
- drankfles
- evt. (zak)mesje
Diversen
- veilige geldbeugel om als heupgordel of rond hals te dragen (onder de kleren)
- evt. oordopjes (gesnurk en allerlei vroeg ochtendlawaai)
- enig wc-papier
- zaklamp
- evt. adapterstekker
- reispas + kopie
EHBO
Je begeleider beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te
stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:
- evt. middel tegen reisziekte
- middel tegen + na muggen- en andere insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
- pijnstillend en koortswerend middel
- middel bij maagkrampen
- middel bij maag- en darmklachten
- zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
- middel tegen blaren
- ontsmettende zalf
- pleistertjes van verschillende breedte
- verbanden (elastisch + niet elastisch)
Geld
De munt is de Sri Lanka-roepie. Je kan ter plaatse probleemloos euro’s wisselen. In de grotere centra kan je ook terecht aan geldautomaten.
Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.
Formaliteiten
Reispas:
Voor Sri Lanka heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer uit Sri Lanka. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas. Een reispas (die 5 jaar geldig is) kost €71, evt. aangevuld met gemeentetaks.
Visum:
Vóór vertrek dien je zelf een ETA (Electronic Travel Authorization) aan te vragen. De aanvraag moet online gedaan worden op de ETA website en kost 30 USD (te betalen met kredietkaart) voor een reis van minder dan 30 dagen. Dit is de enige officiële ETA-website: www.eta.gov.lk. We vragen je te wachten met de aanvraag tot de afreis gegarandeerd is.
Tip: Maak een kopie van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar de eigen online e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.
Gezondheid
Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen die je kan terugvinden op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (www.itg.be). Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.
Hepatitis A:
Iedereen die naar Azië reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.
Hepatitis B:
In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A.
DTP-vaccinatie:
Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.
Diarree:
Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.
Buiktyfus:
Indien men in minder goede hygiënische omstandigheden reist, frequent of langdurig (bijvoorbeeld vanaf 2 à 3 weken) in het buitenland verblijft (zelfs indien in goede hygiënische omstandigheden) is ook vaccinatie tegen buiktyfus aangeraden. Buiktyfus is een ernstige bacteriële darminfectie die wordt overgedragen door besmet voedsel.
Malaria:
In Sri Lanka komt malaria voor, een infectieziekte die verwekt wordt door een parasiet en die wordt overgebracht door de steek van de anopheles-mug. Tracht muggenbeten te vermijden, wetende dat de anopheles-mug steekt tussen valavond en dageraad en niet zoemt. Je kan ’s avonds zo veel mogelijk dekkende, lichtgekleurde kledij dragen en de niet bedekte lichaamsdelen inwrijven met een sterk muggenwerend middel. Deze maatregelen kunnen worden gecombineerd met medicatie.
Meer informatie
Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere reisboekhandel, bv.
- Alta Via in Antwerpen
- Anticyclone des Açores in Brussel
- Atlas & Zanzibar in Gent
- De Reyghere in Brugge
- www.AltiplanoBooks.be
Klimaat
Sri Lanka ligt zowat in het centrum van de Indische Oceaan en heeft daarom klimatologische kenmerken van drie continenten. Moessonwinden botsen tegen Sri Lanka’s bergtoppen aan en zorgen voor weelderige vegetatie in de zuidelijke helft van het eiland, terwijl het noorden een droge zone is.
Sri Lanka heeft een tropisch klimaat met droge en natte seizoenen. Er zijn twee moessons. In het zuidwesten heerst van mei tot augustus de zware Yala-moesson en is het droog van december tot maart. In het noordoosten heerst van oktober tot januari de lichtere Maha-moesson en is het droog van mei tot september. Verder is er ook nog een tussen-moesson in oktober en november die voor regenbuien kan zorgen op het hele eiland.
Colombo en de laaggelegen kustgebieden hebben een gemiddelde dagtemperatuur van 27°. In Kandy is het omwille van de hoogte wat frisser en in Nuwara Eliya (op 1889 m) heerst een gematigd bergklimaat. De temperatuur van het zeewater schommelt het hele jaar rond 27°.
Fauna en flora
Alles hangt af van de beschikbaarheid van regenwater. De bergen en het zuidwestelijke deel van het land – de ‘natte’ zone – hebben voldoende regenval met een jaarlijks gemiddelde van 250 cm. Het grootste deel van het zuidoosten, oosten en noorden van het land bestaat uit de 'droge’ zone, die tussen 120 en 190 cm regen per jaar ontvangt. In de lage gedeelten van de natte zone heerst een dominante vegetatie van tropisch bos met hoge bomen, brede bladeren en een dichte ondergroei van klimplanten. Subtropisch groenblijvende bossen gedijen in de hoger gelegen gebieden. Op grote hoogte vinden we een bergvegetatie terug die sterk is aangetast door de wind.
Bossen bedekten ooit bijna het hele eiland. Vandaag bedraagt het land dat officieel geclassificeerd is als bos of bosreservaat nog slechts een vijfde van het grondgebied. Enkel in het zuidwestelijke binnenland vind je nog grote resten terug van het oorspronkelijke tropische en subtropische woud. De overheid heeft getracht om een aantal gebieden te vrijwaren voor de natuurlijke vegetatie en fauna. Bij de belangrijkste verwezenlijkingen behoren Ruhunu National Park in het zuidoosten met grote kuddes olifanten, herten en pauwen, en Wilpattu National Park in het noordwesten, met verschillende leefgebieden voor watervogels zoals ooievaars, pelikanen, ibissen en lepelaars. Het Mahaweli Garga Project, dat dateert uit de jaren 1970 en 1980, zorgde dat vier natuurgebieden van in totaal 190.000 hectare als nationaal park werden uitgeroepen en toevluchtsoorden werden voor grote kuddes olifanten en talloze andere wilden dieren.
Bevolking en taal
De bevolking van Sri Lanka bestaat uit verschillende etnische groepen. Conflicten tussen deze groepen hebben sinds de 19de eeuw het openbare leven gedomineerd. De twee belangrijkste kenmerken die iemands etnische erfgoed bepalen zijn taal en religie, en dus niet ras of fysiek voorkomen. De grootste etnische groepen zijn (volgens een schatting van 2001): Sinhalezen (73.8%), Moslims (7.2%), Indische Tamils (4.6%), Sri Lanka Tamils (3.9%). Officieel is er geen enkele taal of religie die meer of minder onderhevig is aan sociale segregatie dan een andere. In de loop der geschiedenis echter waren er wel steeds veranderende omstandigheden waardoor een of meerdere groepen een dominante positie innamen, wat leidde (en nog steeds leidt) tot vijandigheden en strijd om politieke en economische macht.
De 2 officiële talen van Sri Lanka zijn Sinhalees en Tamil. Engels wordt vaak in overheidsdiensten gehanteerd en wordt door zo’n 10% van de bevolking vlot gesproken.
Elektriciteit
Sri Lanka heeft een elektriciteitsnet van 230 Volt. De stopcontacten zijn niet compatibel met onze stekkers.
TV-reportage:
Canvas heeft een driedelige reeks over Sri Lanka die je hier kan herbekijken online.
Kennismaking
Enkele weken voor het vertrek krijgt elke Bootzer een uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst. De bijeenkomst gaat meestal door in ons kantoorgebouw te Diest op een zaterdagvoormiddag, of in een van de ViaVia Reiscafés. Je krijgt er de laatste (vertrek)info en maakt kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.
Wijzigingen
Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.
Opzegging van de overeenkomst door de reiziger
De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
- meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
- 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
- 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
- 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
- vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald.
Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.