Jordanië - Jordaans woestijnavontuur


9 dagen

3/03/2024 - 11/03/2024

- prijs € 2460


Boek deze reis »

Jordanië - Jordaans woestijnavontuur


9 dagen

3/03/2024 - 11/03/2024

- prijs € 2460


Boek deze reis »

Jordanië - Jordaans woestijnavontuur


9 dagen

3/03/2024 - 11/03/2024

- prijs € 2460


Boek deze reis »

Jordanië - Jordaans woestijnavontuur


9 dagen

3/03/2024 - 11/03/2024

- prijs € 2460


Boek deze reis »

Jordanië - Jordaans woestijnavontuur


9 dagen

3/03/2024 - 11/03/2024

- prijs € 2460


Boek deze reis »
Jongerenreis Jordanië
Jordanië: een fonkelende ster in het hart van het Midden-Oosten. Het land van de Dode Zee en stijlicoon / queen Rania. Maar vooral van Petra, de verborgen stad-in-de-rotsen én nieuw wereldwonder. En van Wadi Rum, een van de mooiste woestijnen ter wereld en niet voor niets een populaire locatie van topfilms (waarvan Dune de laatste in het rijtje is). Nagenieten doen we aan en in de Rode Zee.
Prijs: € 2460
Reisnummer: 24JO4AAA1
Reisdatum: 3/03/2024 - 11/03/2024
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar: Ja

Wandelniveau :

Huidige groepssamenstelling:

32

27

30

Hoogtepunten

 • Bezoek aan Petra (en Little Petra)
 • Slapen in de Wadi Rum-woestijn
 • Burdah Bridge
 • Rakebat-canyon
 • Aqaba

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Deze reis scoort

9

51 Beoordelingen

reviews van klanten

Jordanië was de perfecte combinatie tussen een actieve reis in een prachtige omgeving, een fijne groepssfeer en rust. Naast de machtige zichten in Wadi Rum zullen de gezellige momenten aan het kampvuur mij lang bijblijven!

- -

Fantastische en onvergetelijke ervaring met als hoogtepunt de dagen en nachten in Wadi Rum. Zeker voor herhaling vatbaar!

Tijs W. -

Van het ene hoogtepunt naar het andere. Gezellige groep, mooie landschappen, vriendelijke mensen en lekker eten. Top reis!

Ward P. -

Een fantastisch avontuur in de Jordaanse woestijn. Ik heb genoten van de leuke wandelingen, de schitterende omgeving en de geweldige groep.

Denis W. -

Absoluut een aanrader! Toffe groep, goede begeleiding & prachtige en verrassend veelzijdige omgeving.

Tomas D. -

Je wandelt letterlijk van het ene hoogtepunt naar het andere. Van de ruïnes van Petra tot de bergen in de wadi rum. Slapen onder een deken van sterren in de woestijn is een echte aanrader! Kortom, een topreis!

Jan B. -

Mooie reis met een aangename groep. De uitzichten waren overweldigend. Het eten was verrassend lekker. Het slapen in de buitenlucht was een overgetelijke ervaring. Een echte aanrader!

Ruben V. -

Mooie combinatie van activiteit, cultuur en ontspanning.

Sietske P. -

Jordanië heeft me zeker verrast. Zeer mooie landschappen, lekker eten en vriendelijke mensen. Hoogtepunt van de reis waren de trektochten en overnachtingen in Wadi Rum. Aanrader!

Chris M. -

Super mooie reis! In open lucht overnachten onder een open sterrenhemel. Wandelen in de woestijn. Leuke mensen ontmoet. Een reisje om te onthouden!

Silke S. -

Onvergetelijk! Petra en Wadi Rum zijn adembenemend en het logeren in de woestijn zorgt voor een beleving die anders onmogelijk zou zijn. De dagen in Wadi Rum zijn relatief avontuurlijk - dikke plus.

Pieter-Jan V. -

Ik heb een schitterende reis beleefd in een adembenemend landschap van woestijn en rotsen. Ik heb genoten van de prachtige trektochten en van het buiten slapen onder een prachtige sterrenhemel.

Arne B. -

Als je de bordjes in Petra mag geloven, hebben we elke dag de best view in the world gezien. Niets is minder waar, elke dag een ander landschap dat even mooi was als het vorige; de oude stad en ruïnes in Petra, de roze woestijn met adembenemende bergen en rotsen in Wadi Rum. Ook op onze kampeerplaatsen werden we getrakteerd op prachtige uitzichten van een magische sterrenhemel met vallende sterren.

Sophia B. -

Wandelen, mooie uitzichten, een kampvuur en slapen in openlucht. Top!

Jan L. -

Jordanië was een verrassend prachtige reis met een toffe bende gelijkgezinden. Overdag oneindige woestijnzichten, 's avonds gezellige kampvuurmomenten en 's nachts een sterrenhemel waar je stil van wordt; een mens heeft niet veel meer nodig om met een brede glimlach in slaap te vallen.

Evi B. -

Algemene reistips

Dag 1

First Arabian night

Je bootz mag je nog even rust gunnen, maar we vliegen er vandaag wel echt in. Het vliegtuig zet koers naar  Al-Urdun, wij kennen het onder de naam Jordanië. We laten de megadrukke hoofdstad Amman links liggen en rijden zuidwaarts naar Madaba, een stadje waar diehardfans van vloermozaïeken in extase zullen raken door (o.a.) een 6de-eeuwse vloermozaïek van Palestina. 

Dag 2

Het zusje van

Wist je dat Petra een klein zusje heeft? Met eenzelfde soort ingang via een smalle kloof en in rotsen uitgekapte gebouwen, maar dan in een iets compacter formaat. Ze staat simpelweg bekend als Little Petra, maar haar officiële naam is Siq al-Barid. En hoewel dit letterlijk ‘koude kloof’ betekent, is het een perfecte opwarmer voor de dag van morgen. 

Dag 3

Petra

De wereldberoemde, verloren en verborgen stad in de rotsen is verrassend uitgestrekt. Petra werd, op enkele gebouwen na, volledig uitgehouwen in de rotsen door de Naba­teeërs en was tussen de 4de eeuw v.Chr. en 106 n.Chr. het centrum van hun rijk. De ligging alleen al is adembe­ne­mend: aan de rand van Wadi Araba, volledig om­ringd door grote en kleine heuvels en bergen. 

Wij verkennen de tempels, graven, het theater en de offerplaats die de andere toeristen niet bereiken. Soms dringen we door in kloven tussen de bergen, soms klauteren we naar hoge heuveltoppen om van het uitzicht te genieten.

Dag 4

Marsmannetjes

We beginnen aan een avontuurlijk circuit dat ons op de mooiste plaatsen van Wadi Rum brengt. De volgorde van de tochten zoals hieronder beschreven, kan ter plaatse nog worden aangepast. 

Dromen we nog, zijn we op de planeet Mars beland of heersen we door een gekke speling van het lot over de woestijnplaneet Arrakis? Het enige correcte antwoord is dat we ons bevinden in Jordanië, in de woestijn van Wadi Rum om precies te zijn. Op net dezelfde plaats als ons stonden niet zo lang geleden Matt Damon (The Martian) en Timothee Chalamet (Dune) het ochtendprut uit hun ogen te wrijven bij dit natuurschoon.

In dit spectaculaire decor van warmgele zandvlaktes omzoomd door grillige en kleurige rotsformaties gaan we de komende 4 dagen wandelen (en af en toe klauteren). De sportievelingen kunnen, na aankomst op de kampplaats, één of meerdere van de imponerende bergtoppen beklimmen en van een weidser uitzicht op Wadi Rum genieten. We bivakkeren onder de open sterrenhemel, en genieten van de warmte en sfeer van het kampvuur. 

Dag 5

Bridge Kitsch

Burdah Bridge, onmogelijk om niet met open mond staan te staren. Dit is misschien wel het bekendste stukje van de streek, en draagt niet voor niets de bijnaam 'de lieveling van Wadi Rum'. De prachtige natuurlijke brug is een zegen voor wie een nieuwe profielfoto nodig heeft. In de namiddag gaat het naar de Khasch Ridge, een kam die Wadi Rum van oost naar west doorkruist. De hemelse vergezichten krijg je er zo maar bij. Vergeet die nieuwe profielfoto niet te posten op de Bootz-pagina!

Dag 6

Op de top van Jordanië

De jeep brengt ons in een halfuurtje naar Jebel Um Adami, de hoogste berg van Jordanië. We schurken tegen de Saoedische grens aan, en onderweg worden we getrakteerd op enkele stevige vista's. Een berg is geen berg als je de top niet gezien hebt, dus snel naar boven, want in de namiddag wacht alweer de Wadi Saabit. Een prachtige vallei die veel minder toeristen ziet ... niet erg, des te meer hebben de Bootzers deze vallei helemaal voor zich.

Dag 7

Een dorpje genaamd Rum

Afsluiten in stijl doe je door naar het dorpje Rum te trekken via de Rakebat-canyon, veel beter kan een dag niet beginnen. Dit prachtexemplaar was lange tijd een doorgang tussen twee valleien voor de bedoeïnen en hun vee. Soms smal, steeds imposant. We blazen stevig uit en nemen de bus terug naar Aqaba waar we onze terugkeer in de bewoonde wereld vieren.

Dag 8

Een stadje genaamd Aqaba

We genieten van een vrije dag in Aqaba waar we bekomen van onze trekking. Voor wie wil, is er de mogelijkheid om te gaan snorkelen of gewoon het woestijnstof weg te spoelen in de Rode Zee. We genieten van ons laatste avondmaal samen en doen nog een klein dutje voor we 's nachts naar de luchthaven trekken om onze nachtvlucht naar huis te nemen.

Dag 9

Back to Europe!

Het zit erop, we keren weer huiswaarts. Maar niet zonder een flinke dosis woestijnervaring, nieuwe vriendschappen, en een massa foto's om het thuisfront er even aan te herinneren waarom de woestijn zo'n subliem goed gekozen bestemming was. Hopelijk zien we je snel weer op een volgende Bootzreis!

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

Prijs

€ 2460
Voorschot: € 860 per persoon

Inbegrepen

 • Vluchten
 • Luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological
 • Transfers
 • Logies, inclusief het gebruik van de tenten
 • Maaltijden (van ontbijt op dag 2 t.e.m. ontbijt op dag 9)
 • Bootz-begeleiding + lokale gidsen
 • Groepsvisum
 • Btw

Niet inbegrepen

 • Dranken
 • Fooien (ca. 30 dinar)
 • Inkomgelden
 • Petra voor 1 dag: 50 dinar + 8 dinar taks
 • Wadi Rum: 5 dinar
 • Evt. reisverzekering

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Bootz de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

  Het soms mulle zand in Wadi Rum kan het wandelen bemoeilijken. Af en toe moeten we over rotsen klimmen en dalen (niet geschikt voor mensen met hoogtevrees).
Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Maaltijden

Maaltijden zijn inbegrepen vanaf het ontbijt op dag 2 tot en met het ontbijt op de laatste dag.

 • In Petra en Wadi Rum wordt er voor ons gekookt. Het middagmaal is een snack of picknicklunch.
 • In Aqaba en Amman eten we op hotel of in een restaurant. 

Logies

In Petra en Wadi Rum slapen we in tenten of onder de sterrenhemel, in Aqaba en Amman in een hotel.

Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak.

Vervoer


We vliegen met luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines (TK).
Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
TK1938Brussel 03/03/2024 11:45Istanbul 03/03/2024 17:10
TK832Istanbul 03/03/2024 21:10Amman 03/03/2024 23:30
TK832Aqaba 11/03/2024 02:20Istanbul 11/03/2024 05:25
TK1937Istanbul 11/03/2024 09:05Brussel 11/03/2024 10:40
Voor het comfort kiezen we ter plaatse steeds voor privévervoer.

Op goede voet

op goede voet

Onze reizen zijn voor ontdekkers die de wereld het liefst te voet verkennen en die houden van wat beweging en actie.  Voor wie liever een beperkte regio echt wil leren kennen dan vluchtig door het hele land te racen. En voor levensgenieters die de confrontatie met andere culturen en omgevingen willen aangaan en het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners vooropstellen.

Voor reizen buiten Europa en binnen 5.000 km afstand, wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur actief bezig zijn
  met wandelen of buitensport op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 8 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 3 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

Meestal aangenaam (Petra) tot warm (Wadi Rum). Neerslag is mogelijk.

De temperaturen in Wadi Rum zakken 's winters richting het vriespunt. (De gemiddelde nachttemperaturen in Wadi Rum zijn: Jan. 2° - Feb. 3° - Maart 6° - April 11° - Mei 14° - Juni 16° - Juli & Aug. 18° - Sep. 16 - Okt. 13° - Nov. 8° - Dec. 4°.) Een degelijke, warme slaapzak is geen overbodige luxe.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst voor deze reis. 

De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Bootz op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven. Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, dus licht en makkelijk draagbaar. 

Bagage

 • Rugzak of reistas – graag 1 stuk (en geen harde koffer)
 • Dagrugzak

Schoeisel & kousen

 • Stevige wandelschoenen met goed zoolprofiel
 • Lichte (sport)schoenen of (wandel)sandalen
 • Wandelsokken

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen én je spaart plaats in je bagage.

Kampeeruitrusting

 • Slaapmatje
 • Warme slaapzak (comfort 0 à 5°C)

Kledij

 • Soepele (wandel)broek(en)
 • Wind- en waterdichte jas
 • Een warme en een lichtere pull/fleece
 • Lichte T-shirts of hemden (ook met lange mouwen)
 • Pet en buff en/of sjaal
 • Zwembroek/badpak

Zie ook 'Achtergrondinformatie - Kleding' voor tips i.v.m. culturele richtlijnen

Verzorging

 • Toiletgerief (gebruik liefst biologisch afbreekbare zeep)
 • Handdoek
 • Zonnecrème met hoge beschermingsfactor en aftersun
 • Beschermende lippenstift
 • Vochtige doekjes, wat wc-papier en kleine plastic/papieren zakjes

Eet- en drinkgerei

 • Drankfles (min. 1 liter)
 • Evt. (zak)mesje

Diversen

 • Veilige geldbeugel om als heupgordel of rond hals te dragen (onder de kleren)
 • Zaklamp of hoofdlamp
 • Reispas + kopie (die je apart van elkaar bewaart)
 • Reisstekker (niet alle stopcontacten zijn compatibel met onze stekkers)
 • Evt. oordopjes (gesnurk)

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

De munt is de Jordaanse dinar, in het Engels JD (‘djeedie’) genoemd. 1 dinar is onderverdeeld in 1000 fils. (Soms spreekt men ook over ‘piaster’, waarvan geen biljet of munt bestaat maar dat het equivalent is van 10 fils). Je kan cash euro’s meenemen en ter plaatse wisselen (geldwisselaars in de oude stad bij Circle 1 geven meestal iets betere koersen dan banken). In de steden kan je met een gewone Maestrobetaalkaart geld afhalen. Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.

Reisdocumenten

Reispas:
Voor Jordanië heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer uit Jordanië. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas. Een reispas (die 5 jaar geldig is) kost € 71 voor meerderjarigen en € 41 voor minderjarigen, evt. aangevuld met gemeentetaks.

Visum:
Je hebt eveneens een visum nodig, zijnde een toelating om voor een beperkte periode in een land te verblijven. Indien je deelneemt aan één van onze groepsreizen naar Jordanië kunnen wij een gratis groepsvisum aanvragen. Hiervoor dienen wij min. 2 weken voor vertrek in het bezit te zijn van alle gegevens zoals die te vinden zijn op de identiteitsbladzijde van je reispas: naam, voornamen, geboorteplaats- en datum, datum en plaats van uitgifte, geldigheidsdatum en nummer (2 letters + 6 cijfers).

Tip: Maak een kopie van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar de eigen online e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.Bij verlies of diefstal van je identiteitskaart of reispas, moet je zo snel mogelijk een verklaring gaan afleggen bij de plaatselijke politie (of, indien dat niet mogelijk is, bij de politie in je woonplaats.) De contactgegevens van de Belgische ambassades of consulaten in het buitenland, kan je vinden op de website: www.diplomatie.belgium.be


Gezondheid

Aangezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.


Achtergrondinformatie

Literatuur

 •  MAQSOOD R., Petra, a travellers’ guide
 • BROWNING I., Petra
 • LINDNER M., Petra und das Königreich der Nabataër
 • HOWARD T., Treks and climbs in the mountains of Rum and Petra, Jordan
 • FLAUBERT, Reis door de Oriënt (19de-eeuws reisverhaal)
 • AS-SHAIKH, Vrouwen tussen hemel en zand (magistraal epos over vrouwen in de Arabische wereld);
 • LAWRENCE ('of Arabia'), The seven pillars of wisdom(over de Arabische opstand)
 • FAQIR, Zoutpilaren (beklijvend portret van twee Jordaanse vrouwen)
 • NOOR van Jordanië, Een leven in het teken van vrede (memoires van koningin Noor, die haar hart verloor aan koning Hoessein en aan zijn volk)
 • M. van Geldermarsen, Ik woonde in een grot (levensverhaal van een Nederlandse die 20 jaar
 • getrouwd was met een Bedoeïen en in Petra woonde)
 • De prachtige fotoboeken van TAYLOR J. (zie ook www.janetaylorphotos.com)

Kamperen in de woestijn

beperkt de sanitaire mogelijkheden tot een minimum. Toch blijkt dit voor de deelnemers geen enkel probleem op te leveren. Onze lokale ploeg voorziet ruim in vers drinkbaar water. Dit wordt gebruikt om te koken, als drinkwater en ook voor de lichaamshygiëne. Het spreekt voor zich dat zo zuinig mogelijk met water dient omgesprongen te worden. Voorzie voor de dagelijkse wasbeurt(en) vochtige doekjes om je tussendoor te verfrissen. Het is absoluut nodig om geen sporen van "sanitaire stops" achter te laten. Toiletpapier vergaat slechts uitermate langzaam in een droge omgeving als de woestijn. Ook als het wordt begraven, komt het na verloop van tijd weer bloot te liggen doordat de wind het zand verplaatst of dieren het uitgraven. Met als resultaat dat op plaatsen waar regelmatig toeristen komen (mooie bivakplaatsen of nabij bekende prehistorische sites), toch resten van toiletpapier te vinden zijn. Het verbranden van toiletpapier is een veelvoorkomend gebruik, maar bij gebruik van vochtige doekjes levert dit problemen op. Daarom raden wij aan de deelnemers van onze woestijnreizen aan om kleine papieren zakjes mee te brengen (zoals die worden gebruikt voor maandverbanden), waarin de gebruikte vochtige doekjes kunnen verpakt worden tot het bij de terugkeer naar de bewoonde wereld met de rest van het afval wordt verwijderd. Het klinkt allicht omslachtig, maar eens in de praktijk blijkt het allemaal best mee te vallen!

Geografie

 Jordanië heeft een oppervlakte van 96 188 km² en is dus ongeveer 3 maal zo groot als België. Het is door Syrië begrensd in het noorden, door Irak in het oosten, door Saoedi-Arabië in het oosten en zuiden, door Israël en de bezette Westelijke Jordaanoever in het westen en door de Golf van Aqaba (Rode Zee) in het zuiden. Geografisch kan Jordanië opgedeeld worden in 3 regio’s:

 • De Jordaanvallei maakt deel uit van de Grote Slenk (Great Rift) en vormt de gehele westelijke flank van het land. In het noordelijke deel stroomt de Jordaanrivier die het tot het vruchtbaarste gebied maakt. De Jordaan mondt uit in de Dode Zee, het laagste punt op aarde. Omwille van het hoge zoutgehalte bevat deze binnenzee geen plantaardig of dierlijk leven. Ten zuiden van de Dode Zee gaat de vallei over in de 155 km lange, droge en hete Wadi Araba, die op haar beurt uitgeeft op Aqaba aan zee. De Jordaanse kustlijn is 40 km lang.
 • Naar het oosten toe gaat de Jordaanvallei geleidelijk over in hoogland, diep ingesneden en in het noorden vrij groene plateaus met een gemiddelde hoogte van 900 m. Hier bevinden zich de grote stedelijke centra als Amman, Zarqa, Irbid en Karak, alsook de toeristische trekpleisters Jerash, Madaba en Petra.
 • 75% van het Jordaanse territorium wordt ingenomen door woestijn en woestijnsteppe, de zgd. Noord- Arabische woestijn die zich verder uitstrekt over Syrië, Irak en Saoedi-Arabië. Het bekendste deel hier is Wadi Rum, één van de mooiste en fotogeniekste rotswoestijnen ter wereld.

De hoofdstad is Amman.

Klimaat

Jordanië kent (zeer) warme en droge zomers (mei-oktober) en wisselvallige winters (november-april). De meeste neerslag valt in de noordelijke Jordaanvallei en het noordwestelijke hoogland, waarbij sneeuw in januari/februari geen uitzondering is. Over het algemeen kan je stellen dat, hoe verder je zuidwaarts gaat, hoe warmer en droger. In april/mei en oktober kan de “khamsin” opsteken, een onaangename, hete en droge wind die woestijnstof aanvoert en soms een dag lang kan aanhouden en lokaal erg hevig kan zijn.

Staatsvorm

Jordanië – officieel het Hashemitisch koninkrijk Jordanië – is een constitutionele monarchie. De koning is staatshoofd, hoofd van de uitvoerende macht en opperbevelhebber van de strijdkrachten. De koning delegeert zijn uitvoerende macht aan de eerste minister en zijn kabinet, die hij zelf kan aanstellen en de laan uitsturen. De wetgevende macht ligt bij het huis van afgevaardigden en de senaat. In 1989 heeft wijlen koning Hussein de start van grote politieke hervormingen ingeluid die moesten leiden naar meer democratie. Hoewel er veel vooruitgang werd geboekt (zeker in vergelijking met andere landen uit de regio), blijft met name het uitblijven van electorale hervormingen een zwak punt. Ook de geopolitieke situatie en de macht van grote clans en belangrijke, aan het koningshuis loyale families hinderen het democratiseringsproces. De huidige koning is Abdullah II. Hij is de oudste zoon van koning Hussein en volgde zijn vader op toen die overleed in 1999. Hij is een vooruitstrevende koning en is zeer begaan met de modernisering van zijn land op het vlak van politiek, economie, informatica en democratie.

Bevolking en taal

Jordanië telt ongeveer 6,3 miljoen inwoners. Bijna 1/3de van de bevolking bestaat uit Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen, die de Jordaanse nationaliteit hebben. Een goeie 300 000 daarvan leven in officiële vluchtelingenkampen. Het aantal Irakese vluchtelingen (t.g.v. de invasie van dat land door de US en de UK in 2003) wordt geschat op 500 000. Onnodig te zeggen dat dit een zware druk legt op de Jordaanse gemeenschap. Zoals in heel de Arabische wereld is de officiële taal het Standaard Arabisch, dat gebruikt wordt in de literatuur, de media en het onderwijs. Het is de moderne versie van het Klassiek Arabisch, de taal waarin de Koran werd geschreven. In het dagelijks leven wordt echter een (enkel gesproken) versie van het Arabisch gehanteerd die erg van het Standaard Arabisch verschilt en die typisch is voor Jordanië. De tweede taal is Engels.

Economie

Jordanië heeft geen natuurlijke bodemrijkdommen en heeft het sinds zijn onafhankelijkheid in 1946 erg moeilijk gehad op economisch vlak omwille van de geopolitieke situatie: de jarenlange oorlogssituatie met Israël, de vluchtelingenstroom, de interne oorlog met de PLO, de verschillende Golfoorlogen… In de strijd tegen armoede en werkloosheid, geeft koning Abdullah de hoogste prioriteit aan duurzame economische ontwikkeling met het oog op het creëren van jobs en een hogere levensstandaard voor een snelgroeiende, jonge bevolking, die overigens over het algemeens een hoog opleidingsniveau geniet. Jordanië staat in de top 10 van de meest waterontberende landen ter wereld. Het gebrek aan water is dan ook dé grote economische uitdaging van de toekomst, zeker als je bedenkt dat de bevolking wellicht zal verdubbeld zijn tegen 2030.

Godsdienst

92% van de Jordaanse bevolking is soennitisch moslim en 6% is christen. De overige 2% zijn aanhangers van kleinere islamitische sekten.

Islam algemeen:
‘Islam’ betekent: zich onderwerpen aan de wil van de ene God (het Arabische woord voor God is Allah). Het heilige boek van de islam is de Koran, die in de 7de eeuw over een periode van 23 jaar door God via de aartsengel Gabriël aan de profeet Mohammed werd geopenbaard. Een aanvulling op de Koran is de Sunnah (‘pad’), de daden en de uitspraken van de profeet Mohammed. De vijf pilaren van islam zijn verplichtingen die een moslim moet nakomen om een goed en verantwoord leven te leiden en het pad naar de hemel te effenen. Ze vormen het kader waaraan de gelovige zijn dagelijks leven kan ophangen, met behulp waarvan hij zijn geloof in de praktijk kan omzetten.

 • De geloofsbelijdenis: er is slechts 1 God en Mohammed is de profeet van God.
 • Vijf keer per dag bidden in de richting van Mekka en op gestelde tijden (afhankelijk van de stand van de zon), waartoe in islamitische landen wordt opgeroepen door de muezzin vanaf de minaret van een moskee.
 • Het geven van geld aan liefdadigheid.
 • Vasten tijdens ‘ramadan’, de negende maand van de moslimkalender.
 • Een bedevaart maken naar Mekka, de heilige stad van de islam in Saoedi-Arabië.

Er zijn ca. 1 miljard moslims. Het verschil tussen soennieten (ca. 85%) en sjiieten (ca. 10%) is dat ze het oneens zijn over de opvolging van de profeet Mohammed. (De resterende 5% wordt gevormd door kleinere sekten.) Godsdienstbeleving varieert sterk van land tot land of zelfs van streek tot streek. De islam die beoefend wordt in Indonesië is heel verschillend van die in Saoedi- Arabië, of Kazakstan of Iran of Marokko. Zijn alle moslims radicalen? Uiteraard niet! Het geloof is, net zoals dat in het westen vroeger het geval was, (nog) sterk geïntegreerd het dagelijks leven, in gezin en maatschappij. Maar ook de gemiddelde moslim streeft, net zoals de gemiddelde christen, gewoon een goed en comfortabel leven na.

Islam in Jordanië:
De islam is de officiële staatsgodsdienst van Jordanië, maar de grondwet eist dat de koning toeziet op vrijheid van religie voor iedereen. Elke religie heeft eigen rechtbanken en alle etnische en religieuze gemeenschappen hebben de vrijheid om eigen verenigingen, scholen of gebedsplaatsen op te richten. De interreligieuze relaties zijn goed (hoewel gemengde huwelijken zelden of nooit voorkomen). Net als zijn vader, werpt koning Abdullah II zich op als spreekbuis van een “gematigde islam”, van de “stille meerderheid van moslims die de godsdienst willen terugnemen van luide, gewelddadige en onwetende extremisten”. Jordanië heeft een rijke religieuze geschiedenis. Het ligt tussen Mekka, de heiligste plaats voor moslims, en Jeruzalem, de heilige stad voor de drie monotheïstische godsdiensten. Vele plaatsen die in de Bijbel worden genoemd, liggen in het huidige Jordanië. Het land heeft een centrale rol gespeeld in de geschiedenis van de islam en het was tevens een slagveld van de kruistochten.

Flora

Droogte, ontbossing, overbejaging en overbegrazing (en ten gevolge daarvan desertificatie, het oprukken van de woestijn) hebben de natuur de laatste eeuw geen goed gedaan. Gelukkig komt het ecologisch bewustzijn de laatste jaren stilaan tot bloei en wordt er van overheidswege geïnvesteerd in natuurbeheer en biodiversiteit. Momenteel zijn er zes beschermde natuurgebieden (Wadi Rum, Dana, Mujib, Azraq, Shaumari en Ajloun) en zitten er nog eens zes in de pijplijn. Ondanks de grote droogte, kent Jordanië zo’n 2500 plantensoorten in 13 verschillende ecosystemen. Het is vooral rijk aan aromatische planten en kruiden, zo’n 485 soorten waarvan er ca. 100 endemisch zijn (dus enkel voorkomend in deze regio). Het is natuurlijk enkel in de lente en na natte winters dat de planten en bloemen tot bloei komen. Ook in de droogste gebieden groeien doornstruiken, grassen en eenjarige planten.

Fauna

Zowat alle grote zoogdieren die in Jordanië in het wild voorkomen, staan op de lijst van bedreigde diersoorten, met de Arabische oryx op nummer 1. In het natuurpark Shaumari werd in 1978 een succesvol herintroduceringsprogramma op touw gezet en sinds 10 jaar worden de Jordaanse oryxen ook naar andere Arabische landen ‘uitgevoerd’. Het merendeel van de Jordaanse fauna, zoals in alle woestijngebieden, wordt gevormd door reptielen en amfibieën, waaronder de gevreesde schorpioenen en slangen. De kans dat je er eentje te zien krijgt, is echter klein, laat staan dat je erdoor gebeten wordt (mits inachtneming van enkele basisrichtlijnen bij kamperen in de woestijn). Er is overigens maar 1 soort waarvan de beet dodelijk kan zijn, nl. de zaagschubadder. Jordanië huisvest een grote populatie broedvogels, waaronder enkele (zwaar) bedreigde soorten zoals de kleine torenvalk, de Syrische kanarie, de kraagtrap en de keizersarend. De aanwezigheid van de Grote Slenk, één van de grote vliegroutes voor trekvogels, maakt dat er jaarlijks honderdduizenden vogels over het land vliegen en soms halt houden. Tenslotte is er het rijke onderwaterleven in de Golf van Aqaba, waar zich de meeste noordelijke koraalriffen ter wereld bevinden.

Kleding

Hoewel een populaire toeristische bestemming, blijft Jordanië een conservatief land waar het dragen van lichaamsverhullende kleding voor een groot deel van de bevolking, zeker op het platteland, de norm is. Wat de kledij betreft, is er niets verplicht of verboden, noch door ons als reisorganisator, noch door de Jordaniërs. Het is eerder een kwestie van ‘goede smaak’. Voor tieners en volwassenen (vrouwen én mannen) raden wij dus eerder een lange broek of lange rok aan, een short tot min. boven de knie en T-shirts met min. korte mouwen aan. Afritsbare broeken zijn handig. Die kan je aan- en afritsen al naargelang de situatie het vereist. Ook handig is een grote sjaal die je in je dagrugzak steekt en die je makkelijk rond je middel of rond je schouders slaat, indien het nodig blijkt.

Foto's

Hoe zou jij je voelen als een toerist ongevraagd een close-up foto van jou zou maken? Mensen zijn nergens toeristische attracties en bovendien is het fotograferen van mensen in sommige culturen taboe. Vraag daarom altijd toestemming om een foto te nemen, breek evt. het ijs met een babbel. Respecteer een 'nee' (en werk dan even verder ook niet stiekem met een telelens).

Fooien

Met fooien druk je je waardering voor de geleverde diensten uit.

Eten en drinken

De Jordaanse keuken behoort tot de grotere familie van de Midden-Oosterse keuken en komt grotendeels overeen met die van Syrië, Libanon, Irak en Palestina. Eten is zeer belangrijk in dit deel van de wereld. Er wordt veel tijd besteed aan zowel het klaarmaken als het opeten. De hoofdmaaltijd in een doorsnee-gezin wordt meestal ’s middags gegeten en bestaat uit kip of schapenvlees (zelden runds- en nooit varkensvlees), vergezeld van hoebz (plat brood), bulgur (gekookte tarwekorrels) of rijst, laban (yoghurt), aubergine en tomaat. De meest populaire voor- of bijgerechten zijn hoemmoes (kikkererwtenpuree), foel (bonensalade of -puree), taboeleh (couscoussalade), kubbeh (gefrituurde lamsgehaktbal), moetabal (auberginepuree), halloemi (zoute kaas). De meest populaire hoofdgerechten zijn kebabs (gegrild vlees), fasoelyeh (stoofpot van lamsvlees, tomaten en rijst), maqloebeh (lamvlees of kip met bloemkool en rijst) en allerhande met rijst en/of vlees gevulde groenten. Het nationale gerecht van Jordanië is mansaf, een van oorsprong Bedoeïens gerecht dat geserveerd wordt bij feestelijke gelegenheden. Mansaf bestaat uit lamsvlees (mag vervangen worden door kip), een dikke saus van jamied (yoghurt van schapen- of geitenmelk) en rijst. Een snelle hap kan bestaan uit falafel (gefrituurde kikkererwtenpuree), shawarma (brood met vlees en groenten ertussen), manaqiesh (een warm stuk brood gedipt in olijfolie en za’tar, een kruidenmix op basis van tijm). Hoewel alcohol strikt genomen verboden is in de islam, is het overal vrij te bestellen en te kopen (behalve tijdens de vastenperiode). Koffie wordt geserveerd in kleine tasjes, is sterk, royaal gezoet en soms wordt er kardemom aan toegevoegd. Ook thee wordt sterk gezoet gedronken.

Ramadan

Als je reis plaatsvindt tijdens de maand ramadan, weet je best dat dit een heilige maand is, tijdens dewelke de profeet Mohammed de goddelijke openbaring ontving. Gedurende 30 dagen zijn van zonsopgang tot zonsondergang spijzen, drank, tabak en seksuele omgang verboden voor alle moslims die de puberteitsjaren hebben bereikt. Enkel zwaar zieken en ouderlingen zijn van de vastenplicht vrijgesteld. Zwangere en zogende vrouwen, zieken die niet in stervensgevaar verkeren, reizigers en mensen die zware arbeid verrichten zijn tijdelijk vrijgesteld, maar moeten nadien, van zodra ze het kunnen, de verloren vastendagen inhalen. Het is een periode van druk sociaal contact, met extra veel familie- en vriendenbezoek om samen, bij zonsondergang, de vasten te ‘breken’. Het dagelijks leven komt tijdens de vastenperiode een stuk later in de ochtend op gang en de openingsuren van publieke gebouwen - ook sommige kleinere sites, musea en dergelijke – kunnen wijzigen. Ook blijven vele restaurants ’s middags dicht, waardoor je misschien vaker je toevlucht moet nemen tot een picknicklunch. Van jou als bezoeker wordt gevraagd niet te roken, drinken of eten in het openbaar en het nodige begrip op te brengen voor onze lokale medewerkers die meedoen aan de vasten. Maar er zijn ook leuke en leerrijke kanten aan de ramadan. In de steden en dorpen is het de moeite waard om de oproep tot het gebed bij zonsondergang te observeren. En ‘s avonds is er in de straten heel wat meer ‘ambiance’ dan tijdens de rest van het jaar. Het driedaags feest dat het einde van de vasten markeert, is ‘Ied el Fitr’, bij ons Suikerfeest genoemd. Het is qua festiviteit vergelijkbaar met ons kerstfeest en gaat gepaard met het geven van cadeautjes, familiebezoek, lekker eten, nieuwe kleren, enz.

Elektriciteit

Jordanië heeft een elektriciteitsnet van 220 V. Niet alle stopcontacten zijn compatibel met onze stekkers; her en der kan je nog oude Britse stopcontacten vinden met 3 ronde of vierkante gaatjes.


Kennismaking

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door in het weekend in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment en op een andere locatie). Je krijgt er de laatste info en maakt kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.


Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: